Prinos dobar, cena loša

Žetva ječma je završena, a ovih dana uveliko se skida i pšenica sa parcela. Iako je žetva u punom jeku, stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš procenjuju da je za sada odrađeno negde oko 10% ukupnih površina na celom Nišavskom okrugu.

Što se tiče prinosa, stručnjaci su stanovišta da on zavisi od toga da li je primenjivana puna agrotehnika ili su ratari nešto propustili.

− Prvenstveno se misli na deklarisano seme i na zaštite koje su poljoprivrednici radili u toku vegetacije. Oni koji su primenili punu agrotehniku, za njih prinos ide i iznad proseka koji je za naše područje oko četiri tone. Na pojedinim parcelama prinos ide čak i do šest tona, ali za one koji se nisu pridržavali agrotehničkih mera, prinos nažalost ide do tri i po tone po hektaru − kaže Tanja Petrović, savetodavac u PSSS Niš.

Kada je reč o kvalitetu ovogodišnjeg hlebnoh zrna, isto važi kao i za prinos. Pšenica gde je primenjena puna agrotehnika je bez bolesti i zrno je dobrog kvaliteta. Međitim, tamo gde nije, pojavila se bolest i uticala na ovogodišnji rod. Na tim parcelama pojavila se glavnica, pa je pored podbačaja prinosa i kvalitet lošiji.

Ono što muči proizvođače pšenice pored prinosa i kvaliteta, jeste i njena trenutna cena. Poljoprivrednici nisu zadovoljni sa cenom koja ide u nekom opsegu od 17 pa najviše do 20 dinara po kilogramu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 − 2 =