Цветови обележили почетак априла: Историјат јапанске трешње у Алексинцу

Прохладно и кишовито време које ових дана влада, помало суморно делује. А само пре десетак дана наш осунчани град и природа која се буди давали су нам посебну енергију и расположење. Овде у центру, међу дрвећем које је живнуло посебну пажњу привукле су расцветале јапанске трешње, што смо и забележели. Можда и сам поглед на те фотографије нам упућује мисли на временски лепше дане најављене за викенд.

 

 

 

 

 

Дрворед у улици Момчила Поповића, у коме су почетком априла доминирали цветови јапанских трешњи, посађен је 2006. године приликом њене реконструкције по замисли Милене Максимовић, дипломираног инжињера пејзажне архитектуре, која је тада радила у колективу који се бринуо о зеленилу у граду.

Знање стечено на београдском универзитету и искуство у нишкој „Медијани” она је покушала да пренесе и на овај задатак поштујући струку. Наша саговорница, у објашњавању како је настао поменути дрворед, каже да јој је инспирација за јапанску трешњу био празник и прелепа поља са овим дрветом која се негују у Јапану.

‒ Видите и сами онај дрворед према болници од центра, од Дома културе није урађен класично са једном врстом дрвета, већ је рађен са три-четири врсте дрвета да ту имамо неку разноликост, и у бојама лишћа и у хабитусу дрвећа. Овај дрворед је требао да буде мало нижи у том делу, па су ту трешње мало ниже висине – украсне јапанске трешње‒ појашњава Милена Максимовић.

Сличан такав дрворед је урађен и на старом војничком путу преко пута Брђанке, тако да су и пролазници у том делу града могли да уживају у раскошним цветовима јапанске трешње.

Један коментар

  1. Nekada Japanske trešnje a danas klupe kod stadiona okrenute prema putu, zamislite taj mozak. Dajte molim vas da skupimo pare za gradskog urbanistu da ide da se leči pod hitno…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + fifteen =