Буџетска средства за пројекте удружења грађана

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници донело више одлука којима су додељена суфинансирајућа средства за реализацију пројеката локалних удружења грађана, а која су од јавног интереса.

У области културе, где су сврстана и удружења жена, финансираће се 22 удружења и њима ће бити додељено 2 милиона 780 хиљада, а највећа издвојена сума, 550 хиљада, је за алексиначки Мешовити хор „Шуматовац”, док је највећи број друштава добило између 50 и 70 хиљада динара, њих 12.

За рад седам Културно-уметничких друштава издвојено је милион и 700 хиљада динара. Највише је добио Градски КУД Алексинац – 600 хиљада, а најмање КУД Бисер из Дражевца, 100 хиљада динара.

Из општинске касе биће суфинансиране и активности пет цркава и верских заједница са укупно два и по милиона, од којих Трњанска црквена општина добија милион и 200 хиљада намењених за храм Светог Нестора у Витковцу, док упола мање добија Црквена општина Житковац. Најмање новца добиће Црквена општина Гредетин за реализацију манифестације посвећене верском празнику „Преображење”.

У области заштите животне средине, екологије, ловачких и осталих удружења грађана од 19 пристиглих пројеката комисија је подржала 17, што је Веће и прихватило. Њима ће укупно бити додељено четири милиона и 400 хиљада динара, највише ће добити ловачка удружења „Делиград” из Алексинца и „Тигар” из Житковца, по милион и 300 хиљда, а најмања додељена сума је 50 хиљада и њу су добила два друштва.

Удружењима која се баве социо-хуманитарним активностима за реализацију програма од јавног интереса додељена су укупно четири милиона и тим средствима суфинансираће се 12 друштава. Највише ће бити подржано Друштво за помоћ МНРЛ Алексинац са милион и 600 хиљада,  док ће УБНОР Алексинац, Међуопштинска организација слепих и салбовидих и Општинска организација глувих и наглувих добити по пола милиона.

Удружењима у области цивилне одбране за ову годину додељено је четири милиона динара, од тога два и по стрелцима противградне одбране, а Добровољном ватрогасном друштву милион и по динара.

Одлука о расподели средстава биће објављена и на званичном сајту општине Алексинац. Интересантно да је ово једна од ретких седница Општинске владе на којој није било захтева за вансудска поравнања за штете настале уједима паса луталица.

Један коментар

  1. Za koje to aktivnosti i sa kojim pravom lovačka udruženja dobijaju toliko novca??? Za kriminal, kafane i ostale gluposti koje smisle… Neko se jako potrudio da uradi projekat koji će pomoći u nekom sektoru a gospoda poklanjaju novac rasipnicima koji samo prave štetu…..

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 5 =