Принос добар, цена лоша

Жетва јечма је завршена, а ових дана увелико се скида и пшеница са парцела. Иако је жетва у пуном јеку, стручњаци из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш процењују да је за сада одрађено негде око 10% укупних површина на целом Нишавском округу.

Што се тиче приноса, стручњаци су становишта да он зависи од тога да ли је примењивана пуна агротехника или су ратари нешто пропустили.

− Првенствено се мисли на декларисано семе и на заштите које су пољопривредници радили у току вегетације. Они који су применили пуну агротехнику, за њих принос иде и изнад просека који је за наше подручје око четири тоне. На појединим парцелама принос иде чак и до шест тона, али за оне који се нису придржавали агротехничких мера, принос нажалост иде до три и по тоне по хектару − каже Тања Петровић, саветодавац у ПССС Ниш.

Када је реч о квалитету овогодишњег хлебнох зрна, исто важи као и за принос. Пшеница где је примењена пуна агротехника је без болести и зрно је доброг квалитета. Међитим, тамо где није, појавила се болест и утицала на овогодишњи род. На тим парцелама појавила се главница, па је поред подбачаја приноса и квалитет лошији.

Оно што мучи произвођаче пшенице поред приноса и квалитета, јесте и њена тренутна цена. Пољопривредници нису задовољни са ценом која иде у неком опсегу од 17 па највише до 20 динара по килограму.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + eighteen =