bolnica

Вирус корона: Ко иде у изолацију, а ко на Инфективну клинику?

Повећан број заражених вирусом корона на подручју општине Алексинац у протеклој седмици, условио је и већи број пацијената који се јављају у ковид амбуланту у Житковцу, као и у Општу болницу, где се обављају одређене анализе и снимања. Након тога, уколико снимак плућа и анализе крви даље указују да пацијент има вирусну инфекцију ради се тестирање на SARS-CoV-2.

У зависности од стања пацијента и резултата теста, лекари Опште болнице одлучују да ли се болесник шаље за Ниш или се враћа на кућно лечење. Лекари апелују да се овакви пацијенти који остају у кућној изолацији код било какве промене или погоршања стања јаве лекару.

О овој теми разговарали смо ових дана са др Гораном Видићем, директором Опште болнице у Алексинцу.

Шта налаже протокол, када се доноси одлука да пацијент иде у ковид болницу, а када у кућну изолацију?

– Протокол је такав да када се пацијент јави у ковид амбуланту и када има сумњиве симптоме који указују на вирус, онда се ради клинички преглед, лабораторија, рендгенско снимање. Ради се и серолошко тестирање, то је брзи тест на антитела. Ако постоји клиничка слика и пратећи лабораторијски налаз, а нарочито ако постоје ИГМ антитела позитивна, која говоре о присуству вируса, обавезно је ПЦР тестирање. Дозволу за ПЦР тестирање даје искључиво струка, лекар. На лични захтев се не може тестирати, осим у Институту за јавно здравље. Ми тестирамо људе без икаквих проблема.

Када ПЦР тест буде позитиван ко одлучује да ли пацијент иде у болницу или на кућно лечење?

– Наш лекар одлучује, с тим да све случајеве које наш лекар процени као озбиљније шаље у Ниш на Инфективну клинику. А ми даље постпуамо у складу са препоруком која стигне отуда. Да суграђани знају, ми смо вратили део просторија у згради старе хирургије које су биле за апликовање терапије за те болеснике. То је физички одвојено на самом улазу у болницу са десне стране и ту се даје терапија по потреби, дакле сва дијагностика је ту. Имамо услове. То смо успели да опремимо захваљујући кризном локалном штабу и то нам много значи, и нама и пацијентима. Нарочито због тога што штитимо оне који су здрави.

Колике су шансе да неко заврши у ковид болници, а да за то реално нема потребе?

– Препорука је да где год може, изолација буде у кућним условима. Укључује се струка. Нико неће насилно бити отеран у болницу, то се не ради.

 

2 коментара

  1. Zašto građanima Aleksinca nisu dostupni podaci o broju zaraženih, kao u drugim gradovima? Valjda imamo pravo da znamo kakva je epidemiološka situacija u našem gradu, pa da se kao odgovorni građani na osnovu tih podataka i ponašamo.

  2. Bio sam u društvu sa osobom koja je pozitivna i ona je u bolnici na kiseoniku. A ja sam izgubio culo mirisa i ukusa imam bolove u grudima u kovid ambulanti mi nisu radili nikakve provere samo su rekli da idem kuci i da se izolujem,bez ikakvog pisanog nalaza. Sta ja sad trebam da radim posto zivim sa porodicom?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 12 =