put

Kad neće so, hoće grejder

Građani koji putuju iz pravca Jakovlja i Kamenice od sinoć mogu da se kreću znatno lakše i bezbednije po opštinskom putu koji održava lokalno Preduzeće za puteve. Nakon jučerašnjeg obilaska i izveštaja komisije o izuzetno lošem stanju kolovoza, u popodnevnim časovima angažovan je grejder istog lokalnog preduzeća koji je mehanički uklonio sneg i led, završivši ceo posao u večernjim satima. Ocena je da je ova mašina uspešno obavila zadati posao a, kako saznajemo, angažovana je i na ostalim malobrojnim pravcima gde još uvek ima snega.

Ceo problem je nastao, o čemu smo već pisali, kada posipane so i rizla nisu dale očekivane rezultate, što je izazvalo sumnju da ova smesa ne odgovara priloženom atestu. Da bi se to još jednom proverilo juče su na jednoj deonici ponovo posuti rizla i so, ali bez efekta. Pojedinci su čak pokušali tu so da rastvore u kofi sa vodom, ali bez uspeha. Naš izvor kaže da će zbog toga nadležna opštinska služba uputiti prigovor preduzeću zaduženom za održavanje puta, a ono će isti proslediti dobavljaču. Može se očekivati da će se ta smesa dati i na analizu kako bi se utvrdilo da li odgovara priloženom atestu.

Da nešto nije u redu pokazuje i činjenica da tamo gde su tokom prvih dana padavina posute stare količine soli i rizle, bilo je efekta i ti kolovozi su bez snega i leda, narodski rečeno, očišćeni na crno. Očito, ono što nije mogla hemija uradila je mehanika, pa možda je to nauk ljudima koji se bave ovom problematikom da ipak razmisle o tome da odmah nakon prestanka padavina angažuju što teže mašine i mehanički uklone sneg, a naravno pre toga nije loše ni tokom padavina baciti so. Naravno, ne treba zaboraviti ni pravilnik koji dozvoljava da na kolovozu može biti do pet centimetara snega.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

20 − seventeen =