put

Кад неће со, хоће грејдер

Грађани који путују из правца Јаковља и Каменице од синоћ могу да се крећу знатно лакше и безбедније по општинском путу који одржава локално Предузеће за путеве. Након јучерашњег обиласка и извештаја комисије о изузетно лошем стању коловоза, у поподневним часовима ангажован је грејдер истог локалног предузећа који је механички уклонио снег и лед, завршивши цео посао у вечерњим сатима. Оцена је да је ова машина успешно обавила задати посао а, како сазнајемо, ангажована је и на осталим малобројним правцима где још увек има снега.

Цео проблем је настао, о чему смо већ писали, када посипане со и ризла нису дале очекиване резултате, што је изазвало сумњу да ова смеса не одговара приложеном атесту. Да би се то још једном проверило јуче су на једној деоници поново посути ризла и со, али без ефекта. Појединци су чак покушали ту со да растворе у кофи са водом, али без успеха. Наш извор каже да ће због тога надлежна општинска служба упутити приговор предузећу задуженом за одржавање пута, а оно ће исти проследити добављачу. Може се очекивати да ће се та смеса дати и на анализу како би се утврдило да ли одговара приложеном атесту.

Да нешто није у реду показује и чињеница да тамо где су током првих дана падавина посуте старе количине соли и ризле, било је ефекта и ти коловози су без снега и леда, народски речено, очишћени на црно. Очито, оно што није могла хемија урадила је механика, па можда је то наук људима који се баве овом проблематиком да ипак размисле о томе да одмах након престанка падавина ангажују што теже машине и механички уклоне снег, а наравно пре тога није лоше ни током падавина бацити со. Наравно, не треба заборавити ни правилник који дозвољава да на коловозу може бити до пет центиметара снега.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + one =