Алексиначка снаха прва лекарка, прва жена са два презимена

У просторијама библиотеке „Вук Караџић” синоћ је представљена књига „Др Драга Љочић – Незаборав”, ауторке Љубице Милорадов из Футога, знаменитој личности из наше историје, али делом и наше локалне историје.

КњигаДр Драга Љочић – Незаборав” је монографија, биографски роман, о докторки Драги Љочић Милошевић, првој српској лекарки, првој жени која је након удаје поред мужевљевог презимена задржала и девојачко презиме, а оно што је најзанимљивије о њој је чињеница да је била „алексиначка снаха”. Драга Љочић била је жена Аранђела Раше Милошевића, знаменитог Алексинчанина, некадашњег министра народне привреде, управника државних монопола, учесника Тимочке буне, али и велика подршка својој супрузи која је за оно време била авангарда.

Поред саме ауторке књиге, госпође Милорадов, о лику и делу др Драге Љочић и њеном супругу Раши Милошевићу говорили су и професори историје Светлана Ђурђевић и Зоран Стевановић, руководилац Завичајног одељења библиотеке Александра Милошевић и уредник програма Синиша Голубовић.

Ово је била и одлична прилика да се отворе питања и можда покрене прича о налажењу података о многим другим личностима из наше историје, које је животни пут везао за нашу локалну средину. Завичајно одељење библиотеке “Вук Караџић” труди се да наше суграђане упозна са нашом богатом локалном историјом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + four =