Дигитални колажи Николе Гоцића: Пут до снова и митова

У Арт галерији Центра за културу и уметност синоћ је отворена изложба дигиталних колажа Hypnos II Николе Гоцића.

Никола Гоцић рођен је 1980. године у Нишу, где је завршио гимназију Бора Станковић и дипломирао на одсеку архитектура Грађевинско-архитектонског факултета. Бави се писањем, филмском критиком, израдом кратих стрипова и дигиталних колажа.

− Hypnos је отеловљење сна у грчкој митологији, а пошто су снови један од мојих главних извора инспирације због тога сам се одлучио да и ова изложба такође носи назив као и прошлогодишња која је оджана у галерији Нишког културног центра – поручио је Никола Гоцић, архитекта и уметник из Ниша. – Испиришу ме уметници попут Салвадора Далија или Ренеа Магрита. Генерално уметност надреализма ме можда и највише, од свих уметничких праваца, инспирише – додао је Гоцић.

 

Како нам је открио сам аутор, бављењем овом врстом уметности почео је 2018. године као позитивном реакцијом након посете Музеју савремене уметности у Београду, где се упознао са радовима српских надреалиста и зенитиста који су се такође бавили колажом, а која је касније постала његова опсесија.

На приложеним колажима овог креативног Нишлије може се уочити спој традиционалне и модерне уметности, од античке уметности до уметности надреализма. Ликови и симболи, бројеви и друге фигуре чине ове колаже заиста посебним са јасном поруком коју остављају посматрачу.

Изложба ће бити доступна за индивидуалне посете и у наредним данима у Арт галерији Дома културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 20 =