Ko će ubuduće odlučivati o PIP-u?

Festival prvoizvedenih predstava, koji se svake godine održava u novembru u Aleksncu, i pored ovogodišnjih skandala oko otkazivanja pojedinih predstava i navodnog sukoba interesa selektora festivala i nadalje će nastaviti da živi u gradu na Moravici. Na današnjoj sednici Upravnog odbora Centra za kulturu i umetnost, organizatora ove manifestacije, usvojen je pravilnik festivala koji, pored ostalog, predviđa da festivalski odbor sada broji sedam, umesto ranijih 11 članova, i da njega čine predstavnik opštine Aleksinac, koja je osnivač Festivala, zatim direktor, predsednik Upravnog odbora i predstavnik uredništva Centra za kulturu i umetnost. U Festivalskom odboru su i predstavnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti opštine Aleksinac, kao i Aleksinačke gimnazije i lokalnih medija.

Na osnovu tih kriterijuma Festivalski odbor će u naredne dve godine raditi u sastavu: Nenad Stanković, predsednik opštine, Maja Radoman Cvetićanin, direktor Centra za kulturu i umetnost, Viobran Golubović, predsednik Upravnog odbora ove ustanove i Miloš Paović, urednik Centra za kulturu i umetnost. Članovi festivalskog odbora su još i Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti opštine Aleksinac, Danijela Veljković, direktor Aleksinačke gimnazije i Ninoslav Miljković, direktor informativne kuće „Al pres” Aleksinac.

Dosadašnji predsednik Festivalskog odbora Grujica Veljković, kako smo nezvanično saznali, podneo je pismenu ostavku.

Novi pravilnik jasnije precizira i ulogu selektora, umetničkog direktora Festivala u smislu da na manifeataciji ne mogu da učestvuju povezana lica, odnosno članovi njihove uže i šire rodbine. Po novom će se selektor birati na godinu dana s mogućnošću ponovnog izbora, ali ne dve godine uzastopno. Ovaj pravilnik predviđa da Festival prvoizvedenih predstava producira najmanje jednu praizvedbu godišnje i objavi najmanje jednu publikaciju na temu pozorišne umetnosti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 1 =