Deponija

После петиције следи окупљање

Мештани Алексиначког Рудника не одустају од својих захтева за решавањем нагомиланих проблема у овом насељу који се односе на свакодневне крађе, дивље депоније и наводно нелегално становање појединих људи у друштвеним зградама за које постоји сумња да су организатори криминалних радњи. То су разлози који се наводе у мејлу који је упућен медијима у коме се јавност обавештава да је на Алексиначком руднику, за суботу у 15 сати и 30 минута, заказан јавни скуп, на коме ће бити донет план даљих активности групе грађана, а у циљу остваривања њихових захтева. Организатори наглашавају да скуп нема политички карактер.

Група потписаних грађана са Алексиначког Рудника је већ раније послала потписане захтеве за решавање наведених проблема на више адреса, од локалне самоуправе па до председника Србије.
Да бојазан међу грађанима постоји, показује и чињеница да ретко ко жели да се јавно експонира, иако су потписали поменути захтев. Ми смо разговарали са некима од грађана који су желели да остану анонимни и они су нам потврдили да има учесталих крађа и упадања у дворишта са фантомкама.

‒ Нисмо безбедни, плашимо се да идемо, чим први мрак падне ми се већ кријемо и не смемо ни да изађемо ‒ каже наш саговорник, објашњавајући да постоји страх од освете зато што су писали петицију институцијама да их заштите од особа које обијају станове, под изговором да им их је доделио Центар за социјални рад и Општина.

‒ Ми позовемо општину, полицију, центар за социјални рад и сви кажу да им они нису дали станове, а нико да дође и да одреагује. Да види са којим правом су се они ту уселили ‒ каже други незадовољни грађанин, уз опаску да се сакупљају групице у тим оронулим зградама и да их ноћу виђају у групама са капама на глави.

Од ових грађана чули смо још да мештани сами патролирају јер су преплашени и морају да чувају насеље.

‒ Ја се плашим да се не деси нешто лоше и онда мора поштен човек да одговара – додаје један од саговорника изражавајући разочарење што се, наводно ухваћени пљачкаши, после неког времена пуштају.

Ми видимо како је малолетник упао жени болесној од карцинома у кућу, разбио врата, ушао, опљачкао и све однео из замрзивача – сликовито нас обавештава једна од присутних становница Алексиначког Рудника.

То су само неке од прича које смо чули од ових људи који су затражили помоћ и од медија, сматрајући да ће изношењем у јавност својих проблема допринети бржем реаговању институција на чију су се адресу већ обратили.

Како смо незванично сазнали, наводно, није сасвим јасно ко је власник те оронуле друштвене зграде коју незадовољни грађани помињу, а добри познаваоци прилика претпостављају да се у овој полусрушеној згради уселила многобројна породица која је дошла са стране и да су чланови ове фамилије припадници националне мањине, па није згодно да се енергичније приступи решавању овог проблема.

Све су ово претпоставке и веома је битно да се надлежне институције огласе поводом овог случаја, како се не би спекулисало у јавности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − four =