Ко ће убудуће одлучивати о ПИП-у?

Фестивал првоизведених представа, који се сваке године одржава у новембру у Алекснцу, и поред овогодишњих скандала око отказивања појединих представа и наводног сукоба интереса селектора фестивала и надаље ће наставити да живи у граду на Моравици. На данашњој седници Управног одбора Центра за културу и уметност, организатора ове манифестације, усвојен је правилник фестивала који, поред осталог, предвиђа да фестивалски одбор сада броји седам, уместо ранијих 11 чланова, и да њега чине представник општине Алексинац, која је оснивач Фестивала, затим директор, председник Управног одбора и представник уредништва Центра за културу и уметност. У Фестивалском одбору су и представник Одељења за општу управу и друштвене делатности општине Алексинац, као и Алексиначке гимназије и локалних медија.

На основу тих критеријума Фестивалски одбор ће у наредне две године радити у саставу: Ненад Станковић, председник општине, Маја Радоман Цветићанин, директор Центра за културу и уметност, Виобран Голубовић, председник Управног одбора ове установе и Милош Паовић, уредник Центра за културу и уметност. Чланови фестивалског одбора су још и Драган Јовановић, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности општине Алексинац, Данијела Вељковић, директор Алексиначке гимназије и Нинослав Миљковић, директор информативне куће „Ал прес” Алексинац.

Досадашњи председник Фестивалског одбора Грујица Вељковић, како смо незванично сазнали, поднео је писмену оставку.

Нови правилник јасније прецизира и улогу селектора, уметничког директора Фестивала у смислу да на манифеатацији не могу да учествују повезана лица, односно чланови њихове уже и шире родбине. По новом ће се селектор бирати на годину дана с могућношћу поновног избора, али не две године узастопно. Овај правилник предвиђа да Фестивал првоизведених представа продуцира најмање једну праизведбу годишње и објави најмање једну публикацију на тему позоришне уметности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 5 =