Све више корисника дрога у свету

Пре четврт века Генерална скупштина Уједињених Нација је прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Овај дан обележава се на глобалном, националном и локалном нивоу у многим земљама света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Обележавању овог датума прикључио се овдашњи Црвени крст који је испред својих просторија јуче поставио штанд и пролазницима делио флајере о овој теми.

Слоган кампање за ову годину је „Људи на првом месту: зауставите стигму и дискриминацију, појачајте превенцију”, док је циљ овогодишње кампање је подизање свести о важности поштовања и емпатије у опхођењу према особама које користе дрогу и значају превенције.

Иначе, према извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал објављеном прошле године, у свету је у 2020. години приближно 284 милиона особа старости од 15 до 64 године користило дроге. Подаци показују и да је на глобалном нивоу, приближно половина од 11,2 милиона особа које инјектирају дрогу живело са хепатитис Ц вирусом, а 1,4 милион са вирусом ХИВ-а. Употреба дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно нарушити њихово физичко и ментално здравље и спречити их да потраже помоћ која им је потребна.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =