„Severoistok” i dalje izaziva veliko interesovanje publike

Publika u aleksinačkom Domu kulture sinoć je imala priliku da pogleda predstavu „Severoistok” Bitef teatra i BeoArt-a iz Beograda, koju je po tekstu Torstena Buhštajnera režirala rediteljka Jana Maričić. Ovom psihološkom dramom predstavile su se glumice Jovana Gavrilović, Milica Janevski i Katarina Žutić.

Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u pozorište „Dubrovka” i prekinula izvođenje ruskog nacionalnog mjuzikla „Nordost” zahtevajući od Rusa da povuku svoje trupe iz mesta Groznog i time prekinu Drugi čečenski rat. Četrdeset čečenskih terorista, muškaraca i žena, je tom prilikom zarobilo 850 taoca.

Tri žene ‒ Čečenka (Jovana Gavrilović), Ruskinja iz publike (Katarina Žutić) i Letonka (Milica Janevski) koja je u svojstvu lekara ušla u pozorište kako bi pomagala taocima, prepričavaju, svaka iz svog ugla, svoje doživljaje tokom te talačke situacije. Priče i svedočenja ovih žena tokom trajanja komada prepliću se jedna za drugom spajajući se na kraju u jednu zajedničku istinu a to je nepodnošljiva bol zbog gubitka svojih najbližih.

Na kraju izvođenja komada glumice su nagrađene aplauzom.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

nineteen − 14 =