„Североисток” и даље изазива велико интересовање публике

Публика у алексиначком Дому културе синоћ је имала прилику да погледа представу „Североисток” Битеф театра и БеоАрт-а из Београда, коју је по тексту Торстена Бухштајнера режирала редитељка Јана Маричић. Овом психолошком драмом представиле су се глумице Јована Гавриловић, Милица Јаневски и Катарина Жутић.

Комад је настао по истинитим сведочењима преживелих у талачкој кризи у Москви 2002. године, када је група чеченских терориста упала у позориште „Дубровка” и прекинула извођење руског националног мјузикла „Нордост” захтевајући од Руса да повуку своје трупе из места Грозног и тиме прекину Други чеченски рат. Четрдесет чеченских терориста, мушкараца и жена, је том приликом заробило 850 таоца.

Три жене ‒ Чеченка (Јована Гавриловић), Рускиња из публике (Катарина Жутић) и Летонка (Милица Јаневски) која је у својству лекара ушла у позориште како би помагала таоцима, препричавају, свака из свог угла, своје доживљаје током те талачке ситуације. Приче и сведочења ових жена током трајања комада преплићу се једна за другом спајајући се на крају у једну заједничку истину а то је неподношљива бол због губитка својих најближих.

На крају извођења комада глумице су награђене аплаузом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − three =