Predškolci u poseti berberinu i ćurčiji

U Predškolskoj ustanovi „Lane” trenutno rade na projektu o starim zanimanjima i zanatima. Jedno od tih zanimanja je i zanimanje berberina, pa je to bio povod da deca iz ove ustanove posete muški frizerski salon „Zoran ZiS”. Ovo je bila prilika da mališani vide kako funkcioniše ta radnja i koje sve alate koriste berberi.

– Interesantno im je bilo više brijanje nego šišanje jer šišanje su imali priliku mnogo češće da vide. Međutim, pribor koji koriste berberi, britva za brijanje, sapun i četkica je ono što njihovi očevi uglavnom ne koriste jer su sada mahom zastupljene savremene mašinice – rekla je vaspitačica Marina Petrović koja je dovela grupu dece da se upoznaju sa ovim zanatom.

Mališanima je bilo interesantno da vide kako izgleda lokal u kome ih je dočekao trenutno najstariji berberin u gradu Zoran Milenković, i koji ih je uputio u tajne ovog zanata i kako je nekad to izgledalo.

– Meni je drago što deca dolaze da nešto nauče i vide o starim zanatima. Bilo je dosta pitanja kako se pravi i za šta služi pena za brijanje. Interesovanje je bilo veliko, jer pojedina deca nikada nisu videla kako se njihovi očevi ili dedovi brijaju kod kuće, nekoj deci je ovo bio prvi put da to vide – kaže majstor Zoran.

Deca ove predškolske ustanove, pored berberina, usput su obišli i jedinu ćurčijsku radnju u gradu, gde su se upoznali i sa tim zanatom, odnosno obradom kože i krzna.

  

Vaspitačica Marina Petrović ima u planu da sa mališanima poseti još zanatlija mada, nažalost, u našoj oštini ima malo tih zanata koji su se održali.U planu im je da obiđu pintere, kovače i druge zanatlije koje budu pronašli.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × four =