Предшколци у посети берберину и ћурчији

У Предшколској установи „Лане” тренутно раде на пројекту о старим занимањима и занатима. Једно од тих занимања је и занимање берберина, па је то био повод да деца из ове установе посете мушки фризерски салон „Зоран ЗиС”. Ово је била прилика да малишани виде како функционише та радња и које све алате користе бербери.

– Интересантно им је било више бријање него шишање јер шишање су имали прилику много чешће да виде. Међутим, прибор који користе бербери, бритва за бријање, сапун и четкица је оно што њихови очеви углавном не користе јер су сада махом заступљене савремене машинице – рекла је васпитачица Марина Петровић која је довела групу деце да се упознају са овим занатом.

Малишанима је било интересантно да виде како изгледа локал у коме их је дочекао тренутно најстарији берберин у граду Зоран Миленковић, и који их је упутио у тајне овог заната и како је некад то изгледало.

– Мени је драго што деца долазе да нешто науче и виде о старим занатима. Било је доста питања како се прави и за шта служи пена за бријање. Интересовање је било велико, јер поједина деца никада нису видела како се њихови очеви или дедови бријају код куће, некој деци је ово био први пут да то виде – каже мајстор Зоран.

Деца ове предшколске установе, поред берберина, успут су обишли и једину ћурчијску радњу у граду, где су се упознали и са тим занатом, односно обрадом коже и крзна.

  

Васпитачица Марина Петровић има у плану да са малишанима посети још занатлија мада, нажалост, у нашој оштини има мало тих заната који су се одржали.У плану им је да обиђу пинтере, коваче и друге занатлије које буду пронашли.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =