Право на рад неће бити празна прича

У Туристичко информативном центру Алексинац (ТИЦА) синоћ је одржан завршни састанак у оквиру пројекта „Да право на рад не буде празна прича”, финансиран од стране УН Вумен (UN Women) глобалне организације за оснаживање жена. Овај пројекат реализовало је Удружење ромкиња „Освит” из Ниша са својим партнерима у Нишу, Алексинцу, Мерошини и Дољевцу.

− У оквиру овог пројекта, имали смо могућност да сто жена из Ниша, Алексинца, Дољевца и Мерошине проведемо кроз едукативне радионице о њиховим правима на рад и о женским људским правима. Након тога од те групе полазница одабрали смо 52, колико су нам средства омогућила, да прођу разне облике преквалификација, доквалификација и похађање различитих курсева како би стекле знања за одређена занимања. Најчешће су се определивале за курс вођења књиговођства, негу старијих лица, курсеве немачког и енглеског језика, фризере, педикире и козметичаре – рекла је за наш портал Ана Саћиповић, директорка Удружења ромкиња „Освит” из Ниша.

Овим пројектом обухваћено је стручно оспособљавање 52 кандидата, а у Алексинцу курсеве је успешно завршило 14 полазница. Овом приликом уручени су сертификати за положене курсеве Немачког језика, неговатељица, али и фризера и козметичара које су поред сертификата добиле и мини грантове у виду почетне опреме за бављење тим послом.

− Кроз ове курсеве 52 полазнице добиле су нове профиле занимања. Од донатора обезбедиле смо средства да 28 жена из Дољевца, Ниша, Алексинца и Мероше, које су прошле обуке за фризере, педикире и козметичаре, добију почетну опрему у вредности од 7.800 динара за бављење овим профилом занимања. Нажалост нисмо имале шта да поделимо полазницама које су завршиле курсеве књиговођства, енглеског и немачког језика и неговатељицама тако да су оне остале ускраћене за добијање овог мини гранта у облику опреме, али зато смо ту да им помогнемо да напишу добар бизнис план и да конкуришу за средства за самозапошљавање – додала је Саћиповић.

Партнер у реализацији овог пројекта у Алексинцу било је овдашње Удружење ромкиња „Нада”.

− Драго ми је да су се жене и девојке одазвале овом позиву и да су успешно завршиле све курсеве које су имале. Морам рећи да су се самостално јавиле јер су желеле да се економски оснаже и упознају са потенцијалним профилима занимања. То ми је донекле била и жеља, да мотивишем жене да крену у реализацију својих будућих занимања – поручила је Наташа Петровић из Удружења ромкиња „Нада” из Алексинца.

Следећи важан корак за учеснице овог пројекта биће писање бизнис плана, али и упознавање са надлежностима Националне службе запошљавања, како би аплицирале за субвенције за самозапошљавање.

 

Један коментар

  1. Pravo na rad naravno da nikada nije dovedeno u pitanje, ali pravo na adekvatnu zaradu i barem dostojanstvo naravno da jeste! Da li mozete da objasnite kako kilo sljiva moze da kosta 10 dinara? Prvo i osnovno pitanje… posle moze da se prica o preduzetnistvu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − seven =