Привредници „незаинтересовани” за локални План развоја

Радне групе које су укључене у израду нацрта Плана развоја општине Алексинац за период 2021 – 2028. године, су се протеклих дана по други пут окупиле. Тема нових састанака је допуна Плана развоја предлозима и допунама чланова радних група, након што је он већ размантран на првом састанку. Рад се одвија у четири радне групе и то за Унапређење јавне управе, Развој инфраструктуре и заштиту животне средине, Унапређење друштвених делатности и Развој привреде.

И док у већини радних група постоји каква таква заинтересованост за коначну верзију Нацрта плана, у групи где би привредници требало да имају главну реч, слабо је интересовање, односно слаб је одзив.

Један од учесника у тој групи је изнео став да овај проблем није од јуче и да су алексиначки привредници слабо видљиви у јавном животу средине, било да се радио о усвајању документа или хуманитарном раду. По њему нешто је у менталитету, али и у лошим искуствима.

− Обично привреднике су раније представљали појединци који су били политички активни у неким партијама и организацијама. Зато је неопходно да се ојачају асоцијације привредника и предузетника, а да на њиховом челу буду људи без партијског предзнака. Привреда трба да има утицај у јавном животу оштине, а не  у политичком − сматра овај наш саговорник.

Он је још предложио да нека организација одржи јавни скуп на тему „Улога алексиначких привредника у јавном животу средине”, где би се ова тема актуелизовала и покренула процес са мртве тачке. Међутим, додаје он, знајући наше нарави и општи став „да смо сами себи довољни” не треба очекивати значајне резултате.

Можда ће јавна расправа која ће почети за око 15 дана, када буду унете примедбе радних група у План више заинтересовати привреднике. Након тога, План развоја општине ће отићи на усвајање, најпре од Општинског већа, а затим и од стране Скупштине општине Алексинац.

Законом о планском систему Републике Србије јединице локалне самоуправе у обавези су да донесу планове развоја за период од најмање 7 година.

План развоја представља кровни документ развоја јединице локалне самоуправе на основу ког ће се одредити и правац развоја наше општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =