Пољопривредници без субвенција за гориво?

Ни ове године носиоци пољопривредних газдинстава нису у обавези да потврде активан статус својих газдинстава. Као и прошлих година, обнова је одрађена аутоматски па су сва активна пољопривредна газдинства задржала свој статус и у овој 2021. години.

Такође, пољопривредници ове године неће морати да посете шалтере Управе за трезор како би поднели захтев за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи. Свим пољопривредницима који су претходне године добили основне подстицаје по хектару, у 2021. години биће аутоматски исплаћен новац на рачун, без подношења захтева и то већ од 10. марта.

Међутим, ове године измењена је Уредба о расподели подстицаја, па ће по хектару бити исплаћено само четири хиљаде уместо досадашњих 5.200 динара. Имајући у виду да је цена нафте снижена, привремена мера помоћи државе по хектару која се спроводила две године се ставља ван снаге. Надлежне институције ће пратити кретања цене нафте на тржишту и у случају наглог раста, поново реаговати.

Од ове године постоји још једна новина, нови корисници субвенција, који у 2020. години нису остварили право на основне подстицаје, а уписани су у Регистар пољопривредних газдинстава пре 30.09.2020, довољно је да за добијање поменуте субвенције пошаљу следеће податке: име и презиме, број пољопривредног газдинства (БПГ) и ЈМБГ на мејл podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs. Рок за слање је од 1. марта до 30. априла.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =