Поезијом против насиља над женама

Од краја деведесетих година прошлог века 25. новембар се обележава као Међународни дан борбе против насиља над женама. Тим поводом, Удружење стваралаца у култури „Завичај” из Житковца већ трећу годину организује поетски скуп под називом „Поетском речју – Стоп насиљу над женама” на коме чланови овог удружења и њихови гости песници из Ниша, Параћина, Смедерева и Алексинца стиховима указују на овај проблем са којим се суочавају сва друштва на свету.

− Слободно могу рећи већ традиционално имаћемо прилике да окупимо велики број песника из нашег региона, који ће казивати своје песме, а које се тиче ове тематике. Почетак је симболично заказан за пет до дванаест – поручио је Драгослав Ристић, члан овог удружења.

Овај скуп, дакле, биће организован у суботу, 27. новембра, у 11 сати и 55 минута у просторијама Удружења у Житковцу (иза амбуланте).


Идеја за организовање оваквих скупова настала је након покретања истоименог блога песникиње Лидије Пуђак из Загреба, 2012. године, када су песници на свој начин изразили протест против насиља. Иначе, Уједињене нације су прихватиле 25. новембар, 1999. године, као Међународни дан борбе против насиља над женама. А све је почело 1981. године у Боготи, када је 25. новембар узет као дан када се обележава Борба против насиља над женама. Овај датум је изабран у знак сећања на сестре Мирабел, политичке активисткиње које су немилосрдно убијене у Доминиканској републици 1960. године.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − five =