Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem: Umesto nagrade za domaćinsko poslovanje, brža realizacija investicija

Sastanak koji je prvi čovek Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić održao u petak, 10. decembra, u Nišu sa predstavnicima grada Niša i opština Nišavskog okruga još jednom je ukazao da rukovodstvo naše opštine u dužem periodu vodi stabilnu budžetsku politiku. Jedino opština Aleksinac nije imala problema sa javnim finansijama pošto opštinski budžet nije imao deficit. To je pohvalio i sam predsednik Vučić i kao „nagradu” obećao 10 miliona dinara opštini Aleksinac iz tekuće budžetske rezerve, kako je kazao „zbog veoma dobrog fiskalnog ponašanja”.

Vučić je najavio da će iz tekuće budžetske rezerve za Nišavski okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, kako navodi Tanjug „pre svega za vraćanje starih obaveza, bolje funkcionisanje grada i fiskalnu konsolidaciju, kao i da grad može u budućnosti brže da se razvija bez tereta prošlosti”.

Isti izvor navodi da je predsednik Vučić, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Nišavskog okruga, novinarima preneo da će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han po 20 miliona dinara, Svrljig 15 miliona dinara.

Prema objavi na zvaničnom opštinskom sajtu, predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević predložio je predsedniku Republike da ovaj ponuđeni novac iz tekuće budžetske rezerve namenjen opštini Aleksinac ne bude uplaćen na kraju godine, već da se njim ubrzaju i ojačaju projekti koje finansira Vlada Republike Srbije, što bi za lokalnu zajednicu imalo veći značaj.

Ovu informaciju potvrdio nam je u razgovoru i lično predsednik Radičević uz napomenu da se radi o značajnim i velikim projektima u vezi sa bolnicom, vodosistemom, izradom kanalizacije i još nekih komunalnih objekata značajnih za lokalnu zajednicu, a koji realno ne bi mogli biti finansirani iz opštinskog budžeta.

Da li će ova, navodna, nagrada od 10 miliona za domaćinsko poslovanje javnim finansijama, koja je pre Radičevićeve inicijative, izgledala kao kazna, pošto je opštini Aleksinac kao većoj zajednici u okrugu bilo namenjeno najmanje novca, postati kroz finansije nagrada za odgovorno ponašanje ostaje da se vidi. Očito da 10 miliona budžetu opštine Aleksinac koji je u suficitu, na kraju godine ne bi donelo mnogo povoljnosti jer bi taj novac morao biti potrošen u kalendarskoj godini.

Kako se navodi na zvaničnom opštinskom sajtu, predsednik Republike prihvatio je predlog i rekao da će opština Aleksinac biti sagledana u narednoj godini kroz nekoliko značajnih projekata, kojima će se poboljšati uslovi za život na teritoriji opštine Aleksinac.

Fotografije preuzete sa zvanične Fejsbuk stranice Opštine Aleksinac.

Jedan komentar

  1. Opsina ne sme da ima visak u budzetu jer to znaci da nista ne radi , odnosno novac mora da se investira da se radi i gradi i uvek da fali. Ovo podseca na penzionera koji okonca u bedi i siromastvu a u slamarici ostane gomila para. Pogresan pristup.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two + nineteen =