Да ли ће оживети омладинске радне акције?

Клуб бригадира „О*рук генерација” из Алексинца био је домаћин састанка на коме су учествовали представници Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије (СОРАС) и клубова и удружења акцијаша са територије Нишавског, Пиротског, Јабланичког и Расинског округа.

Некадашњи акцијаши из Београда, Ниша, Пирота, Лесковца, Крушевца, Ћићевца и, наравно, Алексинца, разговарали су о активостима у овој години и плановима рада за 2022. Ово је свакако била згодна прилика за размену искустава о реализацији локалних акција и проблемима са којима се клубови и удружења срећу у току својих активности. 

Посебно интересовање учесника скупа побудило је излагање председника СОРАС- а Вука Жугића који је говорио о иницијативи да се на нивоу Србије покрену бар две велике омладинске радне акције на изградњи значајних инфраструктурних објеката, а ради се конкретно о изградњи пруге од Новог Сада ка Мађарској и ауто-пута од Ниша према Приштини. Са том иницијативом, нагласио је Жугић, упознати су представници пет републичких министарстава.

− Убеђени смо да би ове акције имале изузетан друштвени, економски, образовни и културни одјек, да би одзив младих био изузетно велики и да би те „велике” омладинске радне акције биле још већи подстицај да се у градовима широм Србије препозна значај добровољног омладинског рада и да се осмисле пројекти у којима ће млади у свакој школи и на факултету моћи да уреде и улепшају своју средину − казао је Жугић и нагласио да је СОРАС већ окупио 29 клубова и удружења из свих крајева наше земље. – Са већим бројем удружења и наша снага је већа у разговорима са предстаницима републичких државих органа; у тим захтевимакоји су везани за друштене услове и околности, за правне услове да би добровољни омладински рад могао да се шири и развија. Ми се дружимо да би се сетили најлепших дана и вредности своје младости, али и да би помогли у стварању друштених околности и атмосфера како би се и неке будуће младе генерације за неко време налазиле као и ми сада са најлепшим осећањима нечега што су градили и дружили се − закључио је Жугић.

Скуп је протекао у радној и лепој атмосфери. У разговору су, поред осталих, учествовала и петорица команданата омладинских радних акција, некадашњи председник омладине Србије Душко Тодоровић, али и представници организација са којима алексиначки акцијаши сарађују – Миша Војиновић, председник Клуба добровољних давалаца „Хумано срце” и Мића Милојевић, секретар Удружења бораца.

У двочасовном разговору иницијативе и пројекти које је покренуо СОРАС добили су пуну подршку некадашњих акцијаша који су изразили жељу да се оваки скупови чешће организују.

Фотографије: Клуб бригадира „О рук генерација”

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three − 1 =