Након састанка са председником Вучићем: Уместо награде за домаћинско пословање, бржа реализација инвестиција

Састанак који је први човек Републике Србије, председник Александар Вучић одржао у петак, 10. децембра, у Нишу са представницима града Ниша и општина Нишавског округа још једном је указао да руководство наше општине у дужем периоду води стабилну буџетску политику. Једино општина Алексинац није имала проблема са јавним финансијама пошто општински буџет није имао дефицит. То је похвалио и сам председник Вучић и као „награду” обећао 10 милиона динара општини Алексинац из текуће буџетске резерве, како је казао „због веома доброг фискалног понашања”.

Вучић је најавио да ће из текуће буџетске резерве за Нишавски округ бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, како наводи Танјуг „пре свега за враћање старих обавеза, боље функционисање града и фискалну консолидацију, као и да град може у будућности брже да се развија без терета прошлости”.

Исти извор наводи да је председник Вучић, након састанка са представницима локалних власти Нишавског округа, новинарима пренео да ће Дољевац, због кредита који је раније узет добити 40 милиона динара, Ражањ, Мерошина и Гаџин Хан по 20 милиона динара, Сврљиг 15 милиона динара.

Према објави на званичном општинском сајту, председник општине Алексинац Далибор Радичевић предложио је председнику Републике да овај понуђени новац из текуће буџетске резерве намењен општини Алексинац не буде уплаћен на крају године, већ да се њим убрзају и ојачају пројекти које финансира Влада Републике Србије, што би за локалну заједницу имало већи значај.

Ову информацију потврдио нам је у разговору и лично председник Радичевић уз напомену да се ради о значајним и великим пројектима у вези са болницом, водосистемом, израдом канализације и још неких комуналних објеката значајних за локалну заједницу, а који реално не би могли бити финансирани из општинског буџета.

Да ли ће ова, наводна, награда од 10 милиона за домаћинско пословање јавним финансијама, која је пре Радичевићеве иницијативе, изгледала као казна, пошто је општини Алексинац као већој заједници у округу било намењено најмање новца, постати кроз финансије награда за одговорно понашање остаје да се види. Очито да 10 милиона буџету општине Алексинац који је у суфициту, на крају године не би донело много повољности јер би тај новац морао бити потрошен у календарској години.

Како се наводи на званичном општинском сајту, председник Републике прихватио је предлог и рекао да ће општина Алексинац бити сагледана у наредној години кроз неколико значајних пројеката, којима ће се побољшати услови за живот на територији општине Алексинац.

Фотографије преузете са званичне Фејсбук странице Општине Алексинац.

Један коментар

  1. Opsina ne sme da ima visak u budzetu jer to znaci da nista ne radi , odnosno novac mora da se investira da se radi i gradi i uvek da fali. Ovo podseca na penzionera koji okonca u bedi i siromastvu a u slamarici ostane gomila para. Pogresan pristup.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + eighteen =