Kraj Moravice: Jedni kuvali za žiri, drugi za „svoju dušuˮ

Meštani sela Vakup godinama neguju tradiciju kuvanja gulaša. Tako je i juče, u nedelju u ranim jutaranjim časovima, pored Vakupačke česme i reke Moravice, zajedno sa veselom muzikom i pucketanjem vatre otpočela dugoočekivana ,,Gulašijadaˮ, odnosno ,,Kotlić Vakupaˮ.

Nakon dugog krčkanja, vrednog čekanja, gulaši su bili spremni za degustaciju. Žiri je vrlo precizno, ali sa velikim poteškoćama donosio odluke, zato što su među ukusima bile nijanse u pitanju. Preciznim računanjem poena ekipa iz žirija je donela konačnu odluku. Treće mesto pripalo je takmičarskoj grupi pod nazivom ,,UG Radinost-Svetlana Ćirićˮ. Srebrni pehar pripao je ekipi ,,Meraklije IIˮ, a kotlić, odnosno prvu, glavnu nagradu osvojila je grupa ,,Meraklije IIIˮ.

Već četrnaesti put zaredom, meštani ovog sela uživaju u ovom ukusnom jelu i veselom druženju. Ove godine na listi se našlo 14 takmičarskih grupa. Pored lokalnih takmičara, bili su tu i gosti iz Sokobanje i Svrljiga.

S obzirom na veliki broj prijavljenih učesnika, u razgovoru sa organizatorom ove manifestacije, Zoranom Miljkovićem, iz Mesne zajednice Vakup, saznali smo to da se dosta mladih učesnika interesuje za ovo takmičenje, odnosno manifestaciju. Takođe, očekuje se da će se ovo takmičenje proširiti i u narednim godinama biti posećenije.

− Ja se nadam da će za neku godinu to da zaživi i da će biti na nekom višem nivou. Nedostaje nam malo kulturno-umetničkog programa, treba da se proširi ova manifestacija bogatijim programom ali o tom, potom. Videćemo − navodi Zoran Miljković.

Kako je gulaš jedno od omiljenih jela mnogim ljubiteljima gurmanske hrane bilo je ekipa koje su za svoju dušu, van takmičenja, pripremale kotlić. Uz pomenut gulaš, na posudama iznad vatre mogla su se naći još neka jela, poput pilećih krilca i kobasica, a gosti iz Svrljiga su se pokazali, kao i obično, ukusno spremljenim belmužem.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + 18 =