Уручена новинарска признања, новинарки Ал прес „Алексиначко перо”

Удружење грађана Центар за регионални развој „ДАРС” – Алексинац и Клуб новинара Алексинац, у оквиру Другог „САМ” – Сајма алексиначких медија, уручили су јуче награде и признања појединцима који су у 2023. години допринели унапређењу локалног информисања.

Награда „Алексиначко перо” припала је новинарки „Ал прес”-а и уредници „Ал новина” Јелени Јовановић за медијске написе о локалним историјским темама. Захваливши се на урученој награди Јовановић, која је дипломирала на Департману за новинарство нишког Филозофског факултета казала је да јој је част што је ову награду пре ње добио и наш књижевник и колега новинар Власта Ценић.

– Надам се да ће ова награда дуго трајати и да ће се створити услови да се критеријуми за њену доделу стално повећавају. Ипак нама у новинарству је највеће признање и највећа награда када успемо да урадимо нешто добро за нашу заједницу. Мислим да смо ми једним делом успели у томе када је реч о знаменитим Алексинчанима. Некако смо те људе који су неправедно били заборављени успели да рехабилитујемо – казала је ова новинарка. 

У образложењу жирија истакнут је посебан допринос новинарке Јелене Јовановић кроз медијске садржаје високе публицистичке вредности објављиване у листу „Ал новине”. У истом листу Јелена, тада Радовановић, била је главни истраживач и аутор серијала 2019. године под називом „Знаменити Срби из Алексинца”, који је преточен у истоимену књигу.

– Данас се о њима много више зна и говори, стиче се утисак не само у оквирима наше заједнице него много шире. Надам се и да ће наши великани коначно добити нека обележја у свом граду по којима ће Алексинац бити препознатљив у Србији, а зашто да не и ван ње. Рад у једној малој редакцији, не по квалитету, већ по броју запослених данас је веома изазован јер смо сведоци таблоидизације медија, посрнућа новинарске етике и злоупотребе новинарства. Ми се трудимо да сачувамо образ професије и, ма колико то наивно звучало, себе и даље сматрамо борцима за истину – завршила је своје излагање добитница овог признања. 

Захвалнице за остварене резултате у новинарству за 2023. годину додељене су Јовани Станковић за објављивање медијских садржаја на специјализованим порталима о позоришним дешавањима на Фестивалу првоизведених представа ПИП, Новинарској секцији ученика Алексиначке гимназије Hermes press, за извештавање на сајту-блогу и фејсбук страници о догађајима са ПИП фестивала, Михајлу Илићу, фотографу аматеру, за допринос у извештавању са локалних спортских догађаја и Дијани Боројевић за неговање културе говора на радију.

Захвалнице за допринос развоју локалног новинарства додељене су Ољи Денић, некадашњем сараднику листа „Новине сокобањске”, пи-ару Општине Сокобања, за допринос јачању локалних медија, Зорану Стевановићу, историчару из Алексинца, за медијску промоцију историјских локалних догађаја и Милану Јовановићу за медијско промовисање локалног спорта.

Жири који је одлучивао о наградама и признањима радио је у саставу Нинослав Миљковић, дугогодишњи професионални новинар у неколико локалних, републичких и савезних гласила, Милан Влајић, члан Управног одбора УНС-а, дугогодишњи новинар у локалним медијима и добитник „Алексиначког пера 2022”, Власта Н. Ценић, књижевник и новинар добитник „Алексиначког пера 2022”. Награде и признања уручио је Нино Брајовић, секретар Удружења новинара Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + nine =