Главна награда одлази у Нови Сад, Чувар завичаја у Мозгово

Тродневна традиционална манифестација „Дани Тихомира Ђорђевића”, посвећена овом великану српске етнологије и нашем суграђанину са почетка прошлог века, данас се завршава.

На свечаној академији, одржаној данас у великој сали Дома културе, награду за изузетан научни и истраживачки допринос у области етнологије, фолклористике и филологије добила је професорка др Марија Клеут из Новог Сада. Награду је у име добитнице преузела њена студенткиња и настављач радова у научном смилу професорка др Јасмина Јокић, са Филозофског факултета у Новом Саду. Она је поред осталог истакла утицај Ђорђевићевих радова на њено и стваралаштво награђене колегенице.

‒ Могу да кажем да сам и ја на неки начин следбеник идеја Тихомира Ђорђевића и да ми је заиста у мом научном раду изузетно помогао као што ћете видети и у обраћању професорке Клеут. И она га помиње, колико је кренула од неких његових записа приликом књиге коју је издала пре неколико година о вампирима. Зове се „Записи о вампирима у 18. веку” ‒ изнела је др Јокић своје мишљење, пре него што се награђена публици обратила путем аудио поруке.

На академији је додељено и признање „Запис” Чувару завичаја, које је награђеној уручио начелник Општинске управе Дејан Милошевић. Овогодишњи добитник је Љиљана Мијаиловић из Мозгова, извођач традиционалне народне песме, обраћајући се видно под тремом је казала да је њена жеља од детињства да се бави певањем и да је то чинила из годину у годину на разним манифестацијама које су неговале овакав вид музике. По њеним речима, право напредовање је остварила након похађања радионица традиционалне музике које је организовао Центар за културу и уметност.

‒ Тада сам први пут чула нешто за шта сигурно знам да сам била на правом путу, да изведем нешто што се још није чуло, а што је годинама скупљано на терену ‒ објаснила је Љиљана како је дошла до тога да је сада једна од најпознатијих етно извођача на овим просторима.

Организатор ових Дана је Центар за културу и уметност Алексинац, а покровитељ је Општина Алексинац. У име алексиначке локалне самоуправе присутнима се обратила начелница Одељења за општу управу и друштвене делатности Ташана Јевтић, нагласивши значај манифестације за очување културног наслеђа и неговање традиције. То је и један од разлога да Општина финансијски подржи Дане.

Како је најављено, „Дани Тихомира Р. Ђорђевићаˮ се завршавају вечерас концертом Бојане и Николе Пековића и ART FAMILY од 20 сати у великој сали Дома културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =