Крај пројекта “ЈАЧАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НОВИНАРА У ЦЕНТРАЛНОЈ И ЈУЖНОЈ СРБИЈИ”

Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК представио је на конференцији за новинаре резултате пројекта “Јачање безбедности новинара у Централној и Јужној Србији”. Пројекат је у протеклих девет месеци реализован уз финансијску подршку Европске Уније.

“Пројекат је веома значајан, јер третира проблем безбедности новинара у мањим срединама. Сви извештаји о стању безбедности новинара у Србији указују на чињеницу да су новинари мањих редакција и дописници из мањих градова више изложени разним видовима напада“, казао је Славиша Миленковић, менаџер пројекта.

Током реализације пројекта одржани су округли столови у Крушевцу, Параћину, Краљеву и Алексинцу о проблему безбедности новинара. Такође је одржана дебата на којој су учествовали новинари из Поморавског, Расинског, Рашког и Нишавског округа. За новинаре из четири округа одржана је и радионица. На њој су предавачи били стручњаци за безбедност новинара Раде Ђурић и Марија Бабић из НУНС-а.

Резултати

“Сматрам да смо остварили све планиране резултате предвиђене на почетку пројекта. Новинари из четири округа су сада оснажени и охрабрени да делују у случају да им је безбедност угрожена али и много боље информисани о процедурама које им стоје на располагању. Мислим да је и јавност у ова четири округа, као и у читавој Србији, сада боље информисана о проблемима са којима се у свом раду сусрећу новинари. Значајно је и међусобно повезивање новинара, односно стварање неформалне мреже за заштиту и реакцију. Похвално је и што су на три округла стола као и на завршној радионици присуствовали и представници тужилаштава и полиције који се баве проблематиком безбедности новинара”, додао је Миленковић.

Миленковић наглашава да сваки од четири округа у којима је реализован пројекат има неке своје специфичности када је реч о безбедности новинара.

“Новинарима је најтеже када виде да су сами и да нико не реагује када их неко нападне. Зато је неопходно још више радити на солидарности. Препорука из полиције и тужилаштва је да се сви случајеви угрожавања, без обзира да ли је реч о вербалним претњама, претњама преко друштвених мрежа или неки други начини, пријављују надлежним органима како би они могли адекватно да реагују“, закључио је Славиша Миленковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =