Дани сатире у Житковцу доживљавају процват

Доделом награда и пригодним програмом у сали биоскопа јуче су у Житковцу завршени четврти „Дани сатире – Павле Тончићˮ које организује тамошње Удружење стваралаца у култури „Завичајˮ уз подршку породице Тончић.

У оквиру Дана сатире реализован је и трећи Конкурс по коме су пристигли афоризми 70 аутора. Милорад Ч. Ћосић Ћоса из Београда је добитник прве награде, а другонаграђени су Марко Пајић из Врњачке Бање и Славица Агић из Бачке Паланке. Трећу награду равноправно деле Зоран Симић из Фоче, Милан Куриџа из Приједора и Милутин Ђуричковић из Београда.

‒ Пре свега драго ми је да ми је жири доделио другу награду. Жао ми је што није било других награђених учесника, волео бих ето чисто да разменимо нека искуства. Што се тиче афоризама они настају некако спонтано, афоризми сами по себи настану на основу неких ситуација које прођем у животу или чујем, видим негде – каже другонаграђени Марко Пајић, уз оцену да је манифестација у Житковцу веома добра.

Образлажући награде председник жирија афористичар Миодраг Тасић је казао да је стигао велики број квалитетних радова и да се одлучивало гласањем. Након сабирања гласова више аутора је имало исти број бодова и зато је био већи број добитника друге и треће награде. Чланови жирија су још били Катарина Гајић, професор српског језика и књижевница и Зоран Живковић, карикатуриста и новинар.

‒ Ове године су и бројнији учесници конкурса а и квалитет радова је много бољи него у претходне две године тако да конкурс доживљава процват. Од 70 аутора који су учествовали на конкурсу бар 50 су заслуживали награде. Нијансе су одлучивале тако да је могао и педесети да буде први ‒ каже Тасић.

Имајући у виду квалитет пристиглих радова жири је наградио већи број учесника. Специјална награда припала је Љубомиру Илићу из Мале Крсне и Нади Караџић из Београда. Наталија Недјалкова из бугарског Бургаса и Нинус Несторовић из Новог Сада су, такође, носиоци специјалне награде.

Похвале су добили Александар Мијалковић из Инђије, Анастас Настевски из Павлиша код Вршца, Вера Павић из Горњег Милановца, Витомир Ћурчин из Зрењанина, Зоран Додеровић из Новог Сада, Јован Зафировић из Доње Кормињане код Косовске Митровице, Љубисав Грујић Груја и Миодраг Лазаревић из Пожаревца, Ненад Максимовић из Гроцке и Никица Банић из Инђије.

Награду породице „Павле Тончићˮ добио је српски карикатуриста и актуелни директор Опште библиотеке Варварин Горан Ћеличанин.

‒ Па мени лично, у овом уметничком животу увек је посебно место заузимала било која награда која носи нечије име и увек сам са већим поштовањем прилазио и таквом конкурсу. Иза тог имена стоји неко ко је стварао, ко је задужио своју средину било она Житковац или била Београд и не мери се величина средине по катастарским метрима, него по томе какви су људи у њој живели. Очигледно да је човек са чијим именом сам добио награду за Житковац био једно велико име и да је он заслужио да га се људи сећају сваке године – каже Горан не кријући задовољство што је овогодишњи лауреат.

У име домаћина госте је поздравио професор Драгиша Марковић, председник удружења, који је истакао да је афоризам популаран и данас. Он је подсетио присутне да је између две манифестације преминуо председник Удружења књижевника Србије и познати афористичар Милован Витезовић, чије се стваралаштво нашло у овогодишњем Зборнику афоризма. Приликом одавања почасти минутом ћутања преминулим афористичарима казано је да су од короне страдала 72 ствараоца у култури.

На позорници житковачког биоскопа своје афоризме говорили су и чланови УСУК „Завичајˮ, који су учествовали ван конкуренције, Драгиша Марковић, Миодраг Тасић, Мирослав Мишел Болтрес и Слађана Ивановић. Њима су се придружили и присутни афористичари Љиљана Крстић из Алексинца, Душан Мијаловски Адски из Ниша, Марина Раичевић из Бора, Драган Матејић из Крушевца и други.

Да ће ова манифестација имати нове поклонике показали су и присутни локални афористичари који су најавили учешће следеће године, а то је учинила и директорка ЦКУ Алексинац приликом обраћања када је са публиком поделила одређене садржаје из њене књиге. И поред свих тешкоћа и евентуалних пропуста житковачки „Дани сатиреˮ су значајан културни догађај који превазилази оквире наше општине.

Награђени и изабрани радови, као и део стваралаштва Павла Тончића објављени су у Зборнику афоризама III који је издат поводом ове манифестације. На завршној свечаности велики аплауз присутних изазвао је наступ Наташе Николић, која је отпевала неколико нумера посвећених Косову и Метохији и КУД-а „Младостˮ који је извео неколико игара из Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − two =