Данас је 4. јул – Дан борца

Полагањем цвећа на спомен костурницу палим борцима Озренског партизанског одреда испред Основне школе „Љупче Николићˮ у Алексинцу и на спомен обележја народним херојима Момчилу Поповићу Озрену у Алексинцу и Ратомиру Јовићу Душку на гробљу у Горњем Адровцу данас је обележен 4. јул Дан борца.

Чланови Удружења бораца Народно-ослободилачког рата општине Алексинац заједно са Одбором за неговање традиција и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и представницима Удружења резервних војних старешина и Удружења пензионера и ове године су обележили 4. јул као Дан борца. Они су овом приликом, поред полагања цвећа, честитали Дан борца и Драгици Тодоровић једином живом учеснику НОР-а на територији наше општине.

Четврти јул је дан када је 1941. године у Дому Рибникарових у Београду Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео је одлику да се народ позове на устанак против окупатора. Тај дан је касније проглашен као Дан борца и био је празник у некадашњој великој Југославији. СУБНОР Србије који баштини то наслеђе је прихватио да овај дан обележава и даље као Дан борца.

 

Након 4. на реду је обележавање и 7. јула – Дана устанка народа Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − five =