Данас у Алексинцу: НСЗ презентовала јавне позиве за финансијску подршку

Представници Националнe службe за запошљавање – Филијале Ниш су данас у великој сали алексиначког Дома културе, пред заинтересованим послодавцима и грађанима, презентовали 13 јавних позива који су у току и односе се на финансијску подршку за запошљавање и обуку незапослених особа.

У мерама подршке самозапошљавању и запошљавању преко поменутих конкурса биће на подручју Србије обухваћено 21.205 лица, од којих 2.285 особa са инвалидитетом. За ове намене држава је планирала да издвоји 6,3 милијарде динара, и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

Као и претходних година тежиште мера ће бити на теже запошљивим категоријама становништва у које спадају млади до 30 година старости, лица без завршеног средњег образовања, старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, дугорочно незапослене особе, корисници новчане социјалне помоћи и они који су у статусу вишка запослених.

Већина јавних позива, конкурса биће отворена до 30. новембра ове године, док је рок за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом 31. децембар 2023. године. Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање биће отворен до 10. априла 2023. године.

Рок за подношење пријава потенцијалних извођача јавних радова истиче 27. марта, док је јавни позив за учешће у финансирању мере обука за потребе послодавца за запосленог на располагању до 31. октобра 2023. године.

Ове године послодавцима и онима који желе да то буду је олакшан административни део припреме документације.

− У суштини, сада је потребно да се поднесе захтев и евентуално један доказ о исплати зарада. Иначе смо везани са пореском, увезани смо са свим другим институцијама, програмима и системима, тако да послодавци немају више оних проблема око чувене бирократије, да морају папире да подносе ‒ каже Вања Стојковић, заменица директора Националне службе за запошљавање – Филијале Ниш

Захтеви за учешће у мерама подносе се надлежним организационим јединицама Национaлне службе за запошљавање, према месту рада лица или седишту послодавца, непосредно, путем поште или електронским путем.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =