Субота резервисана за хумор

Ове суботе Алексинац ће поново угостити афористичаре из наше земље и региона на 11. Фестивалу хумора и сатире „Јужњачка утеха”, који ће се јубиларно 10. пут одржати у нашем граду, узимајући у обзир да је прва „Јужњачка утеха” одржана у Нишу. „Јужњачка утеха” је из године у годину све популарнија у афористичарским круговима што доказује и велики број учесника из земаља из нашег окружења.

Најпре ће од 18 сати бити отворена изложба карикатура Дарка Дрљевића, а од 19 сати биће одржан главни програм овогодишњег фестивала.

− Ове године започињемо Фестивал отварањем изложбе Дарка Дрљевића, познатог карикатуристе из Подгорице. Он је више пута награђиван и његове карикатуре су заиста импозантне и значајне – рекао је за наш портал Иван Матејевић, уредник програма Центра за културу и уметност Алексинац.

Сат времена након тога биће одржан официјални део који носи назив „Хумор и сатира на Балкану”, део програма у коме ће аутори представити своје афоризме. Ове године први пут ће наступити и наша суграђанка, књижевница Љиља Крстић која је недавно објавила своју књигу афоризама, а која ову хумористичну форму пише још из студентских дана. Поред ње, ове године, представиће се и гости из Бугарске, Михаил Вешим, уредник сатиричног часописа „Стршел” и Румен Белчев, директор поменутог часописа. Фестивал ће такође угостити и афористичаре из Црне Горе и то Дејана Тофчевића, Бојана Рајевића и Бранка Вуковића.

Ове године неће изостати ни редовни учесници попут Бојана Љубеновића, Александра Чотрића, Миодрага Стошића и Славомира Васића. Фестивал ће имати и специјалне музичке госте, музичаре из комшијског Ниша, групу „Др Пера и техничари”.

− Напоменуо бих да у програму учествује и музичка група „Др Пера и техничари” која је за овај фестивал специјално компоновала неколико ауторских сатиричних песама и које ће премијерно извести на Великој сцени Дома културе – додао је Матејевић.

Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха” успешно организују Центар за културу и уметност Алексинац и Београдски афористичарски круг под покровитељством Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 14 =