Monografija

Podaci iz posleratnog perioda prvi put pred građanima

Opština Aleksinac retko je mesto u Srbiji koje se može pohvaliti sveobuhvatnom monografijom o političkom životu u periodu dugom čak 186 godina. Ova knjiga „Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018” autora Zorana Stevanovića, Siniše Golubovića i Milana Petrovića promovisana je sinoć u Domu omladine, povodom obeležavanja Dana opštine Aleksinac. Interesanto, podaci iz posleratnog perioda, kroz ovu monografiju, prvi put su ugledali svetlost dana.

‒ Znači od 1944. do današnjih dana nismo imali tih pisanih tragova, jedino dokumenta na osnovu kojih smo napisali ovaj rad – kaže profesor Zoran Stevanović i dodaje da svi istraživači koji se budu bavili posleratnom politikom Aleksinca moraće da se pozovu na ovo delo.

Pored visokih funkcionera, odbornika, većnika u monografiji su ispisani i podaci o narodnim poslanicima sa područja aleksinačke opštine koji su, po rečima Stevanovića, bili potpuno nepoznati.

‒ Tek sa kompletnim istraživanjem, pre svega, Srpskih novina kao službenog lista u Kneževini i Kraljevini Srbiji, zatim službenih novina Kraljevine Jugoslavije, a u posleratnom periodu službenog lista FNRJ, DFJ, SFRJ i Službenog glasnika Republike Srbije došli smo do imena svih tih ljudi koji su bili predstavnici naroda, odnosno narodnog suvereniteta u skupštinama Srbije i skupštinama Jugoslavije.

Monografija

U monografiji „Lokalna samouprava u Aleksincu i okolini 1832-2018” nalaze se i podaci o današnjim funkcionerima opštine i svima onima koji neposredno participiraju u aktuelnoj vlasti, a celokupna monografija ilustrovana je dragocenim fotografijama iz različitih perioda.

‒ Građani opštine Aleksinac trebalo bi da pročitaju ovo delo da vide ko ih je sve vodio u prethodnom periodu jer ovde su popisani svi nosioci lokalne samouprave od oslobođenja od Turaka 1832. godine u decembru, pa do današnjih dana. Naravno, svako vreme imalo je svoje obeležje i svoje nosioce vlasti pa građani, na neki način, mogu praviti paralele, odnosno upoređivati i ličnosti i događaje i periode ‒ ističe naš sagovornik.

Monografija

Da, osim nekadašnjih i aktuelnih političara, i građani prepoznaju značaj ove monografije pokazala je prepuna sala Doma omladine, a po rečima profesora Stevanovića, ovo je do sada najposećenija promocija neke od njegovih knjiga.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + 20 =