Monografija

Подаци из послератног периода први пут пред грађанима

Општина Алексинац ретко је место у Србији које се може похвалити свеобухватном монографијом о политичком животу у периоду дугом чак 186 година. Ова књига „Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018” аутора Зорана Стевановића, Синише Голубовића и Милана Петровића промовисана је синоћ у Дому омладине, поводом обележавања Дана општине Алексинац. Интересанто, подаци из послератног периода, кроз ову монографију, први пут су угледали светлост дана.

‒ Значи од 1944. до данашњих дана нисмо имали тих писаних трагова, једино документа на основу којих смо написали овај рад – каже професор Зоран Стевановић и додаје да сви истраживачи који се буду бавили послератном политиком Алексинца мораће да се позову на ово дело.

Поред високих функционера, одборника, већника у монографији су исписани и подаци о народним посланицима са подручја алексиначке општине који су, по речима Стевановића, били потпуно непознати.

‒ Тек са комплетним истраживањем, пре свега, Српских новина као службеног листа у Кнежевини и Краљевини Србији, затим службених новина Краљевине Југославије, а у послератном периоду службеног листа ФНРЈ, ДФЈ, СФРЈ и Службеног гласника Републике Србије дошли смо до имена свих тих људи који су били представници народа, односно народног суверенитета у скупштинама Србије и скупштинама Југославије.

Monografija

У монографији „Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018” налазе се и подаци о данашњим функционерима општине и свима онима који непосредно партиципирају у актуелној власти, а целокупна монографија илустрована је драгоценим фотографијама из различитих периода.

‒ Грађани општине Алексинац требало би да прочитају ово дело да виде ко их је све водио у претходном периоду јер овде су пописани сви носиоци локалне самоуправе од ослобођења од Турака 1832. године у децембру, па до данашњих дана. Наравно, свако време имало је своје обележје и своје носиоце власти па грађани, на неки начин, могу правити паралеле, односно упоређивати и личности и догађаје и периоде ‒ истиче наш саговорник.

Monografija

Да, осим некадашњих и актуелних политичара, и грађани препознају значај ове монографије показала је препуна сала Дома омладине, а по речима професора Стевановића, ово је до сада најпосећенија промоција неке од његових књига.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =