Pirke

Odlazak čoveka koji je pripadao svim generacijama

U subotu je u 69. godini iznenada preminuo Slobodan Mitić Pirke, jedan od najboljih fudbalera Napretka iz Aleksinca, čovek koji je za sebe govorio da nije imao svoju (fudbalsku) generaciju već je pripadao svim generacijama. Sahranjen je danas na Starom groblju u Aleksincu u prisustvu članova porodice, rodbine i prijatelja.

Dres sa Napretkovim znakom prvi put je obukao sa 14 godina, oktobra 1962, na utakmici u Nišu protiv Sinđelića. Aleksinčani su tada slavili sa 1:0, strelac je bio Miodrag Lakić Šara uz Pirketovu asistenciju. Na toj utakmici trener je bio Đorđe Janković, zvani Đoka Fuga, jedan od osnivača kluba. U ekipi su bili veliki igrači: Rcko Knežević, Mića Fotograf, Šara Lakić, braća Stipsić, Domča Živić, Radoica, Panča, Bibac… Na narednoj utakmici u Dimitrovgradu, Pirke je iz solo prodora postigao dva gola i tako izborio mesto standardnog prvotimca.

Pirketov nesvakidašnji talenat i odlične igre zapazio je i menadžer beogradske Crvene zvezde Božidar Mamula.Godine 1965. Pirke je otišao u Beograd i igrao za mlade, omladince i prvi tim (dva puta) „crveno-belih“. U prestonici je ostao naredne tri godine i završio srednju ekonomsku školu. Međutim, odbio je da ide na „kaljenje“ u Novi Sad ili Voždovački, pa se vratio u Aleksinac.

Opet je igrao za klub u kome je ponikao. U to vreme boje Napretka branili su pravi majstori fudbala: Mića Truba, Meroni, BanePelivan, Fajko, Dragan Spavaljka, Gradica Ivović, Mika Kamber, Duda Vasić, Tarzan, Zoran Petrović, Bubi Paunović, Dragoljub Stojanović, Narcis… Bila je to još jedna Pirketova generacija koja je postigla ogroman uspeh: sa Vučjem je igrala 3:3 i plasirala se u viši rang.

napredak

Sedamdesetih godina minulog veka u klub je stigao Vojkan Jovanović, geometar. Predvođeni ovim izuzetnim stručnjakom, Aleksinčani su bez po muke pobeđivali niški Radnički, Kruševac, Vardar, Bor … Bila je to još jedna Pirketova generacija: Bračun, Musa, Vlada, Milutinović, Gogić, Pirc, Radulović, Tasić, Todorović, Zemljak, Sveta Nikolić, Sveta Simonović… Tih godina sazreli su neki novi klinci koji su vrlo brzo postali prvotimci: Vojkan Miletić, Vića, Mita Živanović, Miodrag Jonić, Tasić, Banana, Kajla… Bila je to još jedna od najuspešnijih generacija, ali i još jedna Pirketova generacija!

Godine 1972. Slobodan Mitić je igrao za Ozren iz Sokobanje koji se tada takmičio u Srpskoj ligi. U monografiji ovog kluba bogate i duge tradicije, Mitić je proglašen za najboljeg igrača van Sokobanje.

Mitić je bio i kapiten selekcije istočne Srbije koja je učestvovala na turnirima čiji su pobednici igrali sa reprezentacijom Makedonije. Na jednom od tih turnira Pirke je proglašen najboljim igračem.

Za FK Napredak odigrao je preko 500 utakmica i postigao više od 200 golova. Više godina nosio je kapitensku traku, a od 1984. godine u nekoliko navrata radio je u klubu kao trener prve ekipe i mlađih selekcija.

(U izradi teksta korišćeni su podaci i fotografije iz knjige “Vek fudbala u Aleksincu – Napredak“ Zorana Stevanovića)

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 4 =