Naslovna Rudnik

Рударство замрло, туризам у експанзији

Два побратимска града, Алексинац и Загорје об Сави. Два рударска места која су на први поглед имала сличне судбине, али чини нам се са различитим крајњим резултатом. Рударске јаме утихнуле су у оба места. На Алексиначком руднику 1989. године, после велике рударске несреће, а у Загорју об Сави 1995. године, када држава због рентабилности почиње да гаси експлоатацију, а последњи копови у околини овог места престају са радом 2005. године.

Al. Rudnik          Rudnik

И док у Алексинцу постоје покушаји да се каква-таква производња обнови и на Алексиначком руднику постоји предузеће чији рудари раде у угљенокопима широм Србије, у Словенији су кренули другим путем. Где се некада експлоатисао угаљ, сада су направили музеј рударства, а на простору где су одлагали рударски отпад и јаловину уредили су парк за шетњу и рекреацију, назвавши га Европским. И у једном и у другом случају имали су помоћ из европских фондова. За отварање и уређење музеја аплицирали су преко европских пројеката и, како нам каже наш домаћин Симон Амахне, самостални стручни сарадник при овдашњем културном центру задужен за музеј, добили су 500.000 евра.

Vodic– Рударски музеј Загорје отворен је 2015. године. У првој години рада било је 2.000 посетилаца, у следећој 3.000, а ове године очекујемо да поставку види 4.000 знатижељних посетилаца – каже на добром српском језику наш домаћин који са великом љубављу обавља свој посао јер и сам потиче из рударске породице.

Овај млади стручњак упознаје нас са процесом прикупљања експоната и напомиње да још увек из разних делова Словеније добија одређене предмете. А све је почело идејом да се сачува богата рударска прошлост и аплицирањем код фондова Европске уније за финансијску помоћ у остваривању ове визије. Тако је рударство замрло у овом градићу, али полако се развија туризам. Добри познаваоци прилика кажу да је Загорје об Сави било место са развијеном индустријом, али не и туризмом. Последњих година тај се однос полако мења у корист туристичке понуде.

Evro Park

Још један пројекат који је урађен уз помоћ европских партнера је изградња Европског парка који је понос мештана и амбијент у коме се радо окупљају грађани. Некада простор отпада и рударске јаловине, данас еколошка оаза. Колико се далеко отишло у еколошкој свести показује и чињеница да од центра до парка и обрнуто заинтересоване бесплатно превози возило на струју.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 11 =