Emotivni govor dobitnice nagrade „Tihomir Đorđević”

Danas je na svečanoj akademiji u Domu kulture uručena prva republička nagrada „Tihomir Đorđević”. Dobitnica ovog priznanja koje se dodeljuje povodom 150. godišnjice rođenja našeg etnologa i folkloriste je profesorka novosadskog univerziteta u penziji, dr Zoja Karanović.

U svom izlaganju profesorka je podsetila na istraživački rad Tihomira Đorđevića, ističući njegov značaj za našu kulturu i tradiciju.

‒ Tihomir Đorđević je, dakle, bio častan čovek i posvećeni istraživač, koga je krasila samodisciplina i istrajnost. Prikupljao je građu, terensku i arhivsku, proučavao literaturu, a zatim sve pažljivo odmeravao, kombinovao i slagao. Tako je on čitav svoj život utemeljio u srpsku kulturu. Njegova svestranost u pristupu za ugled je svima, a posebno treba da bude nekima od istraživača koji danas na osnovu jednog zapisa prave teorije, negirajući vrednost iskustvenog znanja i njegovog prenošenja s generacije na generaciju.

Tihomir Đorđević

Profesorka Karanović je istakla svoje oduševljenje time što se Aleksinac na ovakav način odužuje jednom velikanu i da se neretko dešava da veliki jubileji proteknu bez obeležavanja.

‒ Zbog svega što je radio i kako je radio mislim, ako ima raja, da nas danas Tihomir Đorđević gleda odnekud odozgo, smešeći se. Aleksinac je stoga danas prestonica, zato što je na godišnjicu njegovog rođenja podsetio na ovog velikana naše kulture i zato što je utemeljio ovako važnu nagradu koja nosi ime Tihomira Đorđevića, a Centar za kulturu i umetnost u Aleksincu danas se piše velikim slovom. Hvala utemeljivačima nagrade, koju će nadam se u budućnosti poneti bolji od mene, a ponosni isto kao ja jer više ne može. Volela bih da jednom budu to neki od mojih đaka – rekla je kroz suze prva dobitnica nagrade Tihomir Đorđević. 

U sastavu žirija koji je profesorki Zoji dodelio nagradu bili su profesori Filozofskog fakulteta u Nišu, Danijela Popović Nikolić i Goran Maksimović, i Dragan Aleksić, istoričar iz Beograda.

Tihomir Đorđević

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − four =