Емотивни говор добитнице награде „Тихомир Ђорђевић”

Данас је на свечаној академији у Дому културе уручена прва републичка награда „Тихомир Ђорђевић”. Добитница овог признања које се додељује поводом 150. годишњице рођења нашег етнолога и фолклористе је професорка новосадског универзитета у пензији, др Зоја Карановић.

У свом излагању професорка је подсетила на истраживачки рад Тихомира Ђорђевића, истичући његов значај за нашу културу и традицију.

‒ Тихомир Ђорђевић је, дакле, био частан човек и посвећени истраживач, кога је красила самодисциплина и истрајност. Прикупљао је грађу, теренску и архивску, проучавао литературу, а затим све пажљиво одмеравао, комбиновао и слагао. Тако је он читав свој живот утемељио у српску културу. Његова свестраност у приступу за углед је свима, а посебно треба да буде некима од истраживача који данас на основу једног записа праве теорије, негирајући вредност искуственог знања и његовог преношења с генерације на генерацију.

Tihomir Đorđević

Професорка Карановић је истакла своје одушевљење тиме што се Алексинац на овакав начин одужује једном великану и да се неретко дешава да велики јубилеји протекну без обележавања.

‒ Због свега што је радио и како је радио мислим, ако има раја, да нас данас Тихомир Ђорђевић гледа однекуд одозго, смешећи се. Алексинац је стога данас престоница, зато што је на годишњицу његовог рођења подсетио на овог великана наше културе и зато што је утемељио овако важну награду која носи име Тихомира Ђорђевића, а Центар за културу и уметност у Алексинцу данас се пише великим словом. Хвала утемељивачима награде, коју ће надам се у будућности понети бољи од мене, а поносни исто као ја јер више не може. Волела бих да једном буду то неки од мојих ђака – рекла је кроз сузе прва добитница награде Тихомир Ђорђевић. 

У саставу жирија који је професорки Зоји доделио награду били су професори Филозофског факултета у Нишу, Данијела Поповић Николић и Горан Максимовић, и Драган Алексић, историчар из Београда.

Tihomir Đorđević

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 11 =