Za Dan opštine i renovirana Zelena pijaca

Programom obeležavanja 5. juna, Dana opštine Aleksinac predviđen je veliki broj događaja koji će se desiti u periodu od trećeg do petog juna.

Prvog dana, u ponedeljak, u podne u Galeriji 2 Doma kulture biće otvorena izložba „Aleksinac kroz vremeˮ koju je priredila Biblioteka „Vuk Karadžićˮ. Istog dana u 18 sati u Zavičajnom muzeju je promocija desetog broja časopisa „Karadžićˮ, a u 20 časova u velikoj sali Doma kulture aleksinački gimnazijalci izvešće predstavu „Kada nađem, znaću šta tražimˮ.

U utorak, 4. juna, u podne u velikoj sali Doma kulture mališani iz predškolske ustanove „Laneˮ prikazaće svoje umeće u nastupu nazvanom „Čudna šumaˮ. U istoj sali od 20 sati je koncert Gradskog kulturno-umetničkog društva „Aleksinacˮ. U međuvremenu, od 19 sati je svečano otvaranje izložbe slika članova Udruženja likovnih umetnika Aleksinac (ULUA).

Za sredu, 5. juna, najavljeno je svečano otvaranje rekonstruisane Zelene pijace u Aleksincu. Ovaj događaj je planiran za 10 časova. Sat vremena kasnije na platou ispred Doma kulture počinje manifestacija „Vredne rukeˮ u organizaciji Udruženja građana „Radinostˮ.

Svečana akademija biće u 12 sati u velikoj sali Doma kulture. Na veče nas očekuju dva kulturna događaja. Najpre u 20 sati u Domu kulture pozorišna predstava „Tetka od milion dolaraˮ, u izvođenju gradskog pozorišta „Teatar 91ˮ, a od 22 sata na Stadionu za male sportove „Mladostˮ koncert grupe „Hari Mata Hariˮ.

Organizatori su za događaje na otvorenom najavili da usled kiše i lošijeg vremena postoji mogućnost njihovog premeštanja u zatvoreni prostor, odnosno u Dom kulture.


Peti jun se kao dan opštine Aleksinac slavi od 2003. godine u znak sećanja na 5. jun 1833. godine kada su ovi krajevi takozvanih šest nahija pripojeni Kneževini Srbiji. Pripajanje je usledilo nakon oslobođenja od Turaka krajem 1832. godine i diplomatskih aktivnosti koje su vođene narednih nekoliko meseci.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + two =