Kulturno stvaralaštvo

Pesmom i igrom počelo „Kulturno stvaralaštvo na selu”

Rečima zdravice koju je govorio Aleksandar Milenković, član Kulturno-umetničkog društva „Dejan Jovanović Deša” iz Tešice, počela je ovogodišnja manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu”. Kako ova manifestacija ima zadatak da očuva tradiciju i kulturnu baštinu, na bini žitkovačkog Doma kulture pre folkloraša, a nakon zdravičara, nastupila je Tešičanka Andrijana Mitrović koja je otpevala izvornu pesmu.

Kulturno stvaralaštvo

Prvim spletom, odnosno igrama iz Bosilegradskog krajišta, predstavili su se članovi Kulturno-umetničkog društva „Mladost” iz Žitkovca, a zatim naizmeničnim nastupima sa ansamblom Kulturno-umetničkog društva „Dejan Jovanović Deša” iz Tešice prošetali su se širom Srbije. Publika, a i žiri, mogli su da vide običaje i stilove igre u Ponišavlju, Crnoj Travi, a nisu izostale ni vlaške igre.

Kulturno stvaralaštvo

Kao što tradicija nalaže ni ovog puta nije izostala izložba ručnih radova, a takođe i izložba tradicionalnih jela čija je degustacija upriličena na kraju večeri.

Kulturno stvaralaštvo

Ovogodišnja manifestacija će u četiri navrata, odnosno u četiri dešavanja, okupiti sva društva, pa će žiri odlučiti koje će tačke publika videti prve večeri manifestacije „Na Moravi vodenica stara”.

Kulturno stvaralaštvo

Nakon Žitkovca, drugi susret zakazan je za 20. april u Domu rudara na Aleksinačkom Rudniku.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − fourteen =