Kulturno stvaralaštvo

Песмом и игром почело „Културно стваралаштво на селу”

Речима здравице коју је говорио Александар Миленковић, члан Културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша” из Тешице, почела је овогодишња манифестација „Културно стваралаштво на селу”. Како ова манифестација има задатак да очува традицију и културну баштину, на бини житковачког Дома културе пре фолклораша, а након здравичара, наступила је Тешичанка Андријана Митровић која је отпевала изворну песму.

Kulturno stvaralaštvo

Првим сплетом, односно играма из Босилеградског крајишта, представили су се чланови Културно-уметничког друштва „Младост” из Житковца, а затим наизменичним наступима са ансамблом Културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша” из Тешице прошетали су се широм Србије. Публика, а и жири, могли су да виде обичаје и стилове игре у Понишављу, Црној Трави, а нису изостале ни влашке игре.

Kulturno stvaralaštvo

Као што традиција налаже ни овог пута није изостала изложба ручних радова, а такође и изложба традиционалних јела чија је дегустација уприличена на крају вечери.

Kulturno stvaralaštvo

Овогодишња манифестација ће у четири наврата, односно у четири дешавања, окупити сва друштва, па ће жири одлучити које ће тачке публика видети прве вечери манифестације „На Морави воденица стара”.

Kulturno stvaralaštvo

Након Житковца, други сусрет заказан је за 20. април у Дому рудара на Алексиначком Руднику.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =