Након излагања у Јагодини: Далеко смо од коначног решења, “борба” се наставља

Препуна сала у Јагодини, на данашњем завршном излагању пројекта изградње брзе пруге Београд – Ниш, још један је показатељ да понуђена решења нису увек у складу са очекивањима и потребама грађана и локалних самоуправа. Пристигло је преко 120 примедби, од којих нешто више од 50, односно 40 одсто, се односи на подручје општине Алексинац.

Први утисци нису охрабрујући, али дају наду да ће се на крају доћи до прихватљивих одлука за све стране, јер би то било у најбољем интересу свих па и кредитора који  избегавају да улажу тамо где има незадовољства локалног становништва.

Делегацију општине Алексинац предводио је Далибор Радичевић који је у изјави за наш медиј казао да су делимично прихваћене примедбе.

– Оно што су нама рекли из Агенције за просторно планирање да смо дошли до тога да имамо близу 80% мање рушења. Међутим, много наших суграђана који су писали примедбе, није било тамо па немамо увид у оно шта је и како је одговорено на њихов захтев. Зато смо тражили од Агенције и пројектаната да нам све те одговоре доставе. Доставиће они њима лично на адресу, али и нама, да бисмо могли да све пропратимо. Оно што је евидентно, има неких промена. Доставиће нам и нову скицу – каже први човек алексиначке локалне самоуправе, уз напомену да је договорен, за после празника, нови састанак са Агенцијом и пројектантом.

Циљ тог сусрета би био разрешење шта је то што је промењено, где су та мања рушења. Представници општине Алексинац су и даље остали на становишту да има дељења насеља на два дела.

 

– Ми ћемо и даље да се боримо да дођемо до онога да пробамо да изместимо целокупну трасу пруге из постојећег места, да изместимо ван насеља, све у циљу да бисмо заштитили наше људе, да имамо нормалан живот, а не да се подвајамо на два дела. Ово што смо данас имали још увек је нацрт Просторног плана. Далеко смо ми од коначног решења, и од пројекта, и од дозвола, а сад нам је право време да заједничким наступом и ми, као локална самоуправ, а и наши грађани, пробамо да издејствујемо што боље услове за све нас – поручио је председник.

Радичевић је убеђен да још увек није све решено и упитао је зашто би данас ишли да је тако, уз поруку да не воли да води  изгубљење битке и да покушава да реши проблем на адекватан начин.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =