Сутра је Лазарева субота – Врбица, а потом Цвети

Прослава Васкршњих празника почиње сутра на Лазареву суботу, односно на Врбицу.

У Алексинцу је окупљање верника заказано за 16 часова код старе аутобуске станице, где ће бити одржано освећење врбе и одакле ће кренути литија до храма, пре вечерње службе.

У организацији житковачке Црквене општне, у тамошњем храму „Свети Архангел Гаврило” у послеподневним часовима, односно у 17 сати биће одржана вечерња служба и освећење врбових гранчица, а и у осталим храмовима на територији општине Алексинац биће обележена Врбица и дељене освећене гранчице врбе.

Овим по веровању почиње буђење живота и природе, а прослава овог празника наставља се сутрадан, у недељу, на Цвети.

Иначе, Врбица је дечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско”.

Многи народни обичаји везани су за Врбицу. На тај дан мајке свечано обуку своју децу и иду у цркву. Купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Обичај и традиција у Србији је девојачка поворка позната под именом лазарица коју је као и празник, легенда везивала за цара Лазара. Причало се да је поворку увео српски цар и да се тај обичај одржава сваке године, на његов имендан – Лазареву суботу. Лазарице су се обично састојале од парног броја девојака, стим што су две обично „шетале”, а остале певале обредне песме. Међутим, овај обичај је све ређи по селима наше општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 4 =