Poplava

Opština plaća štetu od poplava: Prvo sanacija porodinskog mosta

Mostovi i vodopropusti u turijskom delu opštine koji su značajno oštećeni tokom prošlogodišnjih poplava biće postepeno sanirani, a sredstva za to najverovatnije će obezbediti lokalna samouprava. Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije doneta je odluka da od tri oštećena mosta najpre bude saniran armirano-betonski u Porodinu za koji je novac već obezebeđen. Kako je rečeno, iako su ostala dva mosta prometnija, priroritet nameće stepen oštećenja.

‒ Taj most je u takvom stanju da stoji samo kao slovo G jer je drugu stranu koja je nosila horizontalu mosta odnela voda. Ako zbog eventualnih bujičnih voda ili sam od sebe padne, onda možemo da pričamo samo o izgradnji novog – rekao je komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Nenad Stanković. 

Štab za vanredne

Odlučeno je da Odeljenje za komunalno-građevinske poslove u Aleksincu raspiše javnu nabavku za sanaciju porodinskog mosta, a na osnovu projekta radovi će koštati 4.643.000 dinara. Ukupno će za sve objekte biti potrebno oko 22 miliona dinara, a za sada je sanacija bankovačkog mosta procenjena kao najskuplja.

Prvobitni plan da se za sanaciju tri mosta, porodinskog, čestanskog i bankovačkog, kao i tri vodopropusta u Koprivnici, obezbede sredstava preko Kancelarije za javna ulaganja, neće moći da se realizuje jer je ova državna institucija spremna da finansira samo izgradnju novih objekata, ali ne i njihovu popravku.

‒ U redu ako je stanje mosta takvo da iziskuje gradnju novog, ali mi ovde imamo štetu na pristupnoj saobraćajnici ka mostu. Mislim da ovi mostovi nisu došli u stanje da se prave novi. Drugo ako pričamo o novom mostu mi pričamo o 2022. godini. Šta ćemo dotle? – upitao je prvi čovek Štaba. 

Na planu sanacije štete koju su nanele prošlogodišnje junske poplave u turijskom delu opštine do sada je urađeno veoma malo. Državne ustanove nisu dale nikakvu finansijsku podršku, pa je lokalna samouprava od svojih sredstava platila i uređenje korita u Koprivnici i vraćanje u prvobitno stanje dela puta koji je odneo koprivnički potok, što je koštalo oko sedam miliona dinara. I preostala dva mosta u Česti i Bankovcu su u veoma lošem stanju, pa dok je bankovački trenutno nefunkcionalan, čestanski su sami meštani sanirali, ali iako ga koriste za mehanizaciju i vozila on nije potpuno bezbedan. Na sednici Štaba čulo se da opština ima strategiju kada je reč o sanaciji ove štete i da će para biti za sve, ali ne odmah.

Bankovac

 

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − two =