Сутра је градска слава, позвани грађани да се прикључе обележавању

Српска православна црква и верници сутра, у среду, осмог маја, прослављају Светог Марка, писца једног од четири јеванђеља. Марковдан је и градска слава Алексинца. Тим поводом, Црквена општина Алексинац и Општина Алексинац су позвали све грађане да узму учешће у обележавању славе. Алексиначка локална самоуправа преко свог Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица, и овог пута је заједно са локалним свештенством активно узела учешће у припремама за обележавање овог градског празника.

Програм почиње у 8 часова литургијом на темељима цркве Св. Марка на Брђанки, коју ће служити свештенство храма Св. Николе. Након литургије, кренуће традиционална литија од храма Светог Марка до храма Свети Николе, где је планирано сечење славског колача.

Иначе, у Алексинцу се Марковдан од давнина обележава као градска слава, а то је било веома свечано између два светска рата. Овако свечано обележавање Сетог Марка трајало је све до 1945. године када је тадашња нова власт одбила да учествује у литијама, а наредне 1946. оне су биле потпуно забрањене. Прослава Марковдана обновљена је 2003. године кад су и постављени темељи нове цркве Светог Марка на Брђанци, иначе на месту где је давно требало да буде подигнута црква, још 1880. године. Међутим, када ће алексинчани добити још једну цркву и даље је неизвесно, јер се већ неколико година стоји са радовима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 13 =