Помодарство мења обичаје: Уместо туцања јајима, магична потрага

Помодарство све више узима маха у нашем друштву, па није реткост да се туђи обичаји, из потрошачке културе, „примају” и код нас. Уместо да се држе традиције, подрже српске обичаје у вези са Васкрсом као што је туцијада, овдашње институције „увозе” западне обичаје да деца офарбана јаја траже по ливади.

Канцеларија за младе је у својој објави на фејсбук страници позвала родитеље да доведу децу старости од три до седам година у понедељак, 6. маја, да од 12 часова учествују у Магичној потрази „Лов на ускршња јаја”, уз поруку „дођите и играјте се са нама”.

Да се ово организује први пут, ни по муке, али слична активност је одржана и прошле године и то пред Први мај, јер су их изгледа „виша сила” и киша омеле да то буде на Васкрс.

Додуше, можда је ово покушај да се обрадују најмлађи суграђани, али на своју руку и погрешан. Организатори су могли да се консултују са етнолозима, или затраже благослов свештенства, и организују догађај у складу са православним обичајима, а не западним зечевима. Тачно је да бојење јаја потиче из паганских времена, али је кроз туцање јаја оно добило православно-хришћанску форму.
Међутим, помодарство је „одрадило свој посао” и довело до тога да су страни обичаји појединцима лепши и занимљивији, али ипак се треба вратити оној народној „Туђе је све лепо, али своје је најлепше”.

Остаје само нада да ће се малишани овом приликом, у духу са нашом традицијом, поздрављати са Христос васкрсе, а не са Хепи Естер (Happy Easter).

 

2 коментара

  1. Dakle, ako neko želi nešto da napiše onda treba da proveri činjenice. U odredjenom delovima Srbije odvajkada je običaj da deca čim ustanu idu da traže farbana jaja, poneki slatkiš i eventualno poklon. Meni je to baba uvek priredjivala a ja sada kao baba tu radost upriličio svojim unucima.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + twenty =