Poplava

Општина плаћа штету од поплава: Прво санација породинског моста

Мостови и водопропусти у туријском делу општине који су значајно оштећени током прошлогодишњих поплава биће постепено санирани, а средства за то највероватније ће обезбедити локална самоуправа. На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да од три оштећена моста најпре буде саниран армирано-бетонски у Породину за који је новац већ обезебеђен. Како је речено, иако су остала два моста прометнија, прироритет намеће степен оштећења.

‒ Тај мост је у таквом стању да стоји само као слово Г јер је другу страну која је носила хоризонталу моста однела вода. Ако због евентуалних бујичних вода или сам од себе падне, онда можемо да причамо само о изградњи новог – рекао је командант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Ненад Станковић. 

Štab za vanredne

Одлучено је да Одељење за комунално-грађевинске послове у Алексинцу распише јавну набавку за санацију породинског моста, а на основу пројекта радови ће коштати 4.643.000 динара. Укупно ће за све објекте бити потребно око 22 милиона динара, а за сада је санација банковачког моста процењена као најскупља.

Првобитни план да се за санацију три моста, породинског, честанског и банковачког, као и три водопропуста у Копривници, обезбеде средстава преко Канцеларије за јавна улагања, неће моћи да се реализује јер је ова државна институција спремна да финансира само изградњу нових објеката, али не и њихову поправку.

‒ У реду ако је стање моста такво да изискује градњу новог, али ми овде имамо штету на приступној саобраћајници ка мосту. Мислим да ови мостови нису дошли у стање да се праве нови. Друго ако причамо о новом мосту ми причамо о 2022. години. Шта ћемо дотле? – упитао је први човек Штаба. 

На плану санације штете коју су нанеле прошлогодишње јунске поплаве у туријском делу општине до сада је урађено веома мало. Државне установе нису дале никакву финансијску подршку, па је локална самоуправа од својих средстава платила и уређење корита у Копривници и враћање у првобитно стање дела пута који је однео копривнички поток, што је коштало око седам милиона динара. И преостала два моста у Чести и Банковцу су у веома лошем стању, па док је банковачки тренутно нефункционалан, честански су сами мештани санирали, али иако га користе за механизацију и возила он није потпуно безбедан. На седници Штаба чуло се да општина има стратегију када је реч о санацији ове штете и да ће пара бити за све, али не одмах.

Bankovac

 

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =