Osmi mart

Od borbe za prava do sitnih poklona

Međunarodni dan žena i ovog 8. marta prikladno je obeležen u Aleksincu. Nije izostala kupovina cveća, a svi oni koji su želeli da na ovaj način iskažu poštovanje i ljubav mogli su da izaberu pogodan cvet iz zadovoljavajuće ponude rezanog i saksijskog cveća.

Osim tradicionalnih cvećara, bio je veliki broj prodavaca cveća pored Zelene pijace, a naročito u glavnoj ulici gde je za ovu priliku postavljen veći broj pokretnih tezgi. Naravno, uobičajeno je da cena robe na praznik bude nešto veća, pa su se ruže prodavale po ceni od 100 do 300 dinara, a karanfili već od 80 dinara. Saksijsko cveće se moglo kupiti i za par stotina dinara.

Osmi mart

Iz godine u godinu primećuje se sve manje tradicionalnih ručkova povodom ovog praznika u kojem najviše uživaju muškarci. Doduše, bilo je kolektiva koji su sebi priuštili osmomartovsko druženje u nekom od ovdašnjih lokala ili u susednim gradovima. Očito kako se ubrzava život sve je manje vremena za druženje pa se sve završava uz cveće, poklon i sms poruku.

Međunarodni dan žena u svetu je prvi put obeležen 1911. godine na inicijativu nemačke feministkinje i članice socijalističke stranke Klare Cetkin. U Srbiji je počeo da se proslavlja tri godine kasnije, odnosno od 1914, a krajem sedamdesetih Generalna skupština UN rezolucijom je 8. mart proglasila Danom ženskih prava i međunarodnog mira. I pored toga što su se izborile za svoj praznik i pravo glasa u većini zemalja sveta, u mnogim društvima žene se i danas osećaju diskriminisano i obespravljeno.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 6 =