Osmi mart

Од борбе за права до ситних поклона

Међународни дан жена и овог 8. марта прикладно је обележен у Алексинцу. Није изостала куповина цвећа, а сви они који су желели да на овај начин искажу поштовање и љубав могли су да изаберу погодан цвет из задовољавајуће понуде резаног и саксијског цвећа.

Осим традиционалних цвећара, био је велики број продаваца цвећа поред Зелене пијаце, а нарочито у главној улици где је за ову прилику постављен већи број покретних тезги. Наравно, уобичајено је да цена робе на празник буде нешто већа, па су се руже продавале по цени од 100 до 300 динара, а каранфили већ од 80 динара. Саксијско цвеће се могло купити и за пар стотина динара.

Osmi mart

Из године у годину примећује се све мање традиционалних ручкова поводом овог празника у којем највише уживају мушкарци. Додуше, било је колектива који су себи приуштили осмомартовско дружење у неком од овдашњих локала или у суседним градовима. Очито како се убрзава живот све је мање времена за дружење па се све завршава уз цвеће, поклон и смс поруку.

Међународни дан жена у свету је први пут обележен 1911. године на иницијативу немачке феминисткиње и чланице социјалистичке странке Кларе Цеткин. У Србији је почео да се прославља три године касније, односно од 1914, а крајем седамдесетих Генерална скупштина УН резолуцијом је 8. март прогласила Даном женских права и међународног мира. И поред тога што су се избориле за свој празник и право гласа у већини земаља света, у многим друштвима жене се и данас осећају дискриминисано и обесправљено.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + four =