Obeležavanje godišnjica oslobođenja Aleksinca: Odata pošta oslobodiocima u dva svetska rata

Sto prva godišnjica od oslobođenja Aleksinca u Prvom svetskom ratu i 75. godišnjica u Drugom svetskom ratu obeležena je danas prigodnim komemorativnim skupom. Zbog blizine ova dva datuma, odnosno 13. oktobar u Drugom, a 15. u Prvom svetskom ratu, Odbor za obeležavanje praznika, istorijskih događaja, godišnjica i jubileja u opštini Aleksinac doneo je odluku da ova dva datuma budu obeležena istog dana.

Ceremonija obeležavanja započela je pomenom palim ratnicima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. a potom i polaganjem cveća na spomenik u porti crkve Svetog Nikole.

Cveće su položile delegacije Opštine Aleksinac, Unije boraca, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera i opštinskih odbora PUPS-a, Srpske Napredne Stranke i Pokreta Socijalista.

‒ Neprijatelj je prilikom povlačenja porušio oba mosta i borbe oko Aleksinca trajale su nekoliko dana, ali je 15. oktobar zvaničan datum kada je Aleksinac oslobođen, a prvi koji su ušli u oslobođen Aleksinac bili su vojnici, ratnici zajedničkog puka konjice srpske i francuske vojske ‒ podsetio je prisutne Mića Milojević, član Odbora za obeležavanje praznika, istorijskih događaja, godišnjica i jubileja u opštini Aleksinac.

Nakon toga, svečanost je nastavljena odavanjem pošte palim borcima NOR-a i polaganjem cveća kod spomen-kosturnice ispred Osnovne škole „Ljupče Nikolić”.

‒ 13. oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije potpomognute borcima 23. brigade 45. divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Aleksinac u Drugom svetskom ratu i ovo je jedan dostojanstveni čin kada prigodnom komemoracijom i minutom ćutanja odajemo poštu onima koje su svoje živote ugradili u temelje slobodnog života u našoj zemlji ‒ dodao je Milojević.

 

Više fotografija možete naći na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 − one =